NRK Meny
Normal

Drømmer om lederjobber

Kvinneandelen i styrene i Østfold er på fjorten prosent. Det synes NHO er altfor lite. Derfor fortsetter de å kurse kvinner som vil opp og frem i forretningslivet.

NHO

18 år gamle Inger-Marie Holmsen er en av de som er tatt ut til NHO-prosjektet.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

24 kvinner har i to dager nå vært på kurs i

Fredrikstad for å bli skikket til å innta lederverv og styreposisjoner. De yngste er bare atten år gamle.

Tidlig krøkes

Østfoldjentene Oda Berntsen, Anne Weel Fransson og Inger-Marie Holmsen er bare atten år. Likevel har de alle tre blitt plukket ut til NHO-prosjektet Female Future fordi de har vist gode lederegenskaper gjennom ungdomsbedriftene sine.

Jentene mener alle bedrifter hadde hatt godt av å ha flere kvinner i beslutningsposisjoner, og lister ivrig opp hvorfor:

- Kvinner kan ha en helt annen infallsvinkel på enkelte områder enn menn, og der er det viktig at vi utfyller hverandre, sier Oda Berntsen.

- Kvinner er nok mer gjennomtenkte enn menn, men kan kanskje legge for mye tanker bak en avgjørelse. Derfor trenger vi også mannfolka til å slå i bordet noen ganger, repliserer Anne Weel Fransson.

Men kan kvinner gjøre en like god jobb som mannfolka da?

- Vi kan gjøre jobben bedre!, svarer Inger-Marie Holmssen med et smil.

 Ikke feminister

Forbereder seg til redaktørjobb

Oda Berntsen tar gjerne en redaktørjobb i fremtiden.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Jentene mener derimot ikke at rene kvinnestyrer er målet. De er opptatt av at det er en jevn fordelig av begge kjønn.

- Dette er ikke basert på en feministisk tankegang - vi vil rett og slett bare ha like muligheter og de samme forutsetninger som menn, sier Oda Berntsen.

- Trenger flere kvinner

Det er andre gang NHO arrangerer Female Future - kvinner i fremtiden. Her får jentene testet personligheten og lederegenskapene, og skal lære alt fra aksjelov til foretningsretorikk.

Og det fungerer: 64 prosent av de som var med forrige gang har nå enten fått styreverv eller en høyere lederposisjon, enten eksternt eller i det samme firmaet de jobber i. Men bedriftene trenger flere kvinner.

- Vi hører ofte at selskapene gjerne vil ha kvinner inn i styrene og i sjefstillinger, men at de ikke vet hvor de skal finne dem. Det gjør vi noe med nå, sier Kari Minge. Hun er prosjektleder for kurset, og har selv flere styreverv.

Lovpålagt kjønnsfordeling

Fra nyttår trer kvoteringsloven i kraft, og da må alle allmenaksjeselskaper ha minimum førti prosent av begge kjønn i styrene sine. Det er noe av bakgrunnen for prosjektet.

- Styrene trenger kvinner, og vi vet hvor de skal finne dem, sier Minge.

De tre attenåringene har derimot helt klare planer for hva de vil bli.

- Jeg vil bli en annerkjent økonom.

- Markedsdirektør i Orkla.

- Jeg skal bli redaktør i Dagbladet.

Jentene ramser skråsikkert opp målene sine. Og gir ikke NRK en eneste grunn til å tvile på at de kommer til å greie det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Markbrann slukket

    Alarmsentralen har slukket den lille gressbrannen i en midtrabatt på Østsiden i Fredrikstad. Det var en svært liten brann, og det var aldri fare for spredning, ifølge brannvesenet.

  • Rykker ut til markbrann

    Fredrikstad Brannvesen rykker ut etter melding om gress/markbrann ved riksvei 110 på østsiden av Fredrikstad.