NRK Meny
Normal

Drømmer om grenserittet

Sykkelproff Gunn-Rita Dahle Flesjå sykler VM i helgen - men en liten del av henne skulle ønske hun var i Strømstad.

Gunn-Rita Dale Flesjå

Arkivfoto

Foto: NRK

Hun skulle så gjerne deltatt i helgens Grenseritt, men rittet mellom Strømstad og Halden har en stygg tendens til å gå samme helg som EM og VM-ritt.

- Jeg er i nord-vest-tyskland og skal sykle VM-maraton på søndag, ellers så hadde jeg garantert vært med, forteller sykkelproffen på telefon til NRK.

– Sinnsykt mange nordmenn som trives på sykkel

Grenserittet 2007

Arkivfoto fra Grenserittet.

Foto: Birger Kjølberg

Grenserittet er blant de største terrengsykkelrittene i Norge og Sverige. Med syv tusen deltagere, en åtte mil lang løype med adfalt, grus og skogssti fra Strømstad til Fredriksten Festning i Halden, så hadde rittet vært midt i blinken, forteller Fleså.

- Det skal ikke mye terreng til før jeg stortrives. Og hvis jeg i tillegg får sykle sammen med likesinnede på alle ferdighetsnivåer, så hadde dette vært perfekt,

Flesjå synes det er fantastisk å se den oppblomstringa sykkelsporten har hatt i Norge siden hun ble proff for femten år siden. Hun høres nesten litt rørt ut når hun snakker om oppslutninga i Nordsjørittet, Birkebeinerrittet - og nå Genserittet.

– Dette er stort!

– Det at så sinnsykt mange nordmenn trives på sykkel, både i terreng og på landevei, det synes vi som driver med sykkesport er stort.

Gunn-Rita Dahle Flesjå kalles verdens beste syklist, og ikke uten grunn:

  • Hun tok OL-gull i 2004 i Athen, hun ble verdensmester på rundbane i 2002, 2004, 2005 og 2006.
  • Ble verdensmester i maraton 2004, 2005, 2006 og 2008.
  • Europamestertittelen kan hun smykke seg med fra både 2002, 2003, 2004 og 2005.
  • Ble europamester i maraton 2006 og i løpet av karrieren har hun tatt 26 verdenscupseirer, og 4 sammenlagttitler i verdenscupen.
  • Kan også skilte med 4 seire i Birkebeinerrittet (2001, 2002 ,2005 og 2009) .

– Blir garantert mange grenseritt på meg

Hadde du slått alle, både kvinner og menn, dersom du hadde stilt til start?

- Det er fristende å si ja, bare for å fyre opp de andre og trigge spesielt mannfolka, men jeg pleier ikke å spekulere i slikt noe, ler Flesjå, og legger til, mer alvorlig, at det er dagsformen det kommer an på. Men hun raskt til å garantere at hun skulle hengt med veldig lenge i alle fall.

Kan du love at du blir med neste år?

- Det er EM den helgen neste år, men jeg har jo tenkt til å sykle til jeg blir 70-80 år, så det blir garantert mange grenseritt på meg.

Video GRENSERITTET-FORBEREDELSER_OS.mp4

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se kveldens siste TV-sending

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud