Normal

Drømmer om grensehandelsgigant

- En sammenslåing av de to senterne på Nordby med et hotell nederst og opplevelsespark for barn er drømmen, sier senterleder Ståle Løvheim.

Grensehandelen spås nok et rekordår
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det svenske utredningsinstittuttet for handel spår at grensehandelen nok en gang vil sette nye rekorder i 2007. Samtidig drømmer senterlederen på Nordby Shopping Center om flere utvidelser.

- Nordby kommer til å vokse

Den svenske organisajonen mener handelsnæringen på grensa kommer til å omsette for 10,5 milliarder kroner i 2007. Det er 1,5 milliarder kroner mer enn i fjor. Begge de to kjøpesenterne på Nordby er nå i gang med å utvide sitt handelsareale, og ryktene har florert om at planene etterhvert er å slå senterne sammen til et stort grensehandelsmekka.

- Det finnes ingen slike planer per i dag. De bygger, og vi bygger, men hvis det var snakk om en sammenslåing hadde vi nok samordnet byggingen i større grad. Men det er helt klart at handelsområdet kommer til å vokse på en eller annen måte, sier Løvheim.

Tilsammen omsetter de to senterne for over to milliarder kroner i året.

- Sitter ikke på pengene

- Ryktene om en sammenslåing har levd lenge, og drømmen hadde vært et stort kjøpesenter med hotell nederst og en opplevelsespark for barn både inne og ute. Dette har vi snakket om lenge her ute, men det er ikke vi som sitter på pengene, så det blir med drømmene foreløpig, sier Løvheim.

Ståle Løvheim
Foto: Rainer Prang / NRK

Han kan fortelle at deres omsetning i 2006 økte med 15 prosent.

- Vårt resultat havnet på 1 milliard og 60 millioner kroner i 2006. Det er en solid økning, men vi venter ikke tilsvarende for 2007. Vi får jo etterhvert også kapasitetsproblemer sier Løvheim.

 Den svenske handelsorganisasjonen skriver i sin rapport at på sikt kan  grensehandelen synke på grunn av den norske krona blir svakere.  

Svensker om sommeren

- Dette kan det hende at vi merker allerede i år. Vi som driver med grensehandel må leve med større svingninger i markedet enn andre. Men norsk økonomi er bra så vi er er likevel optimiske, sier Løvheim.

Han smiler litt av at rapporten til svenskene konkluderer med at kjøpesenterne er avhengige av nordmenn.

- Virksomheten her er jo basert på nordmenn. De 12.000 innbyggerne i Strömstad kan jo umulig fore oss med nok kunder, sier han.  

Han understreker likevel at de også får stadig flere svenske kunder.

- Når kvaliteten øker kommer svenskene også. Spesielt om sommeren har jeg lagt merke til at kundene strømmer til også fra de større byene som Göteborg og Stockholm, sier Løvheim.

Nordby Shopping Center
Foto: Rainer Prang / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for bilinnbrudd

    Politiet pågrep en mann i Sarpsborg ved 6.30-tiden i morges mistenkt for bilinnbrudd. Mannen var ruset og "snoket" rundt biler i Roald Amundsens gate. Ifølge politiet bar mannen også kniv.

  • Østfoldbanen er åpen

    Treet som hadde falt over togskinnene er fjernet, og Østfoldbanen var åpent for trafikk igjen mellom Fredrikstad og Råde i 21.30-tida, melder Bane Nor på Twitter. Mellom Moelv og Lillehammer er det redusert hastighet på grunn av flomfare, melder NSB.