NRK Meny
Normal

Drømmer om grensehandelsgigant

- En sammenslåing av de to senterne på Nordby med et hotell nederst og opplevelsespark for barn er drømmen, sier senterleder Ståle Løvheim.

Grensehandelen spås nok et rekordår
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det svenske utredningsinstittuttet for handel spår at grensehandelen nok en gang vil sette nye rekorder i 2007. Samtidig drømmer senterlederen på Nordby Shopping Center om flere utvidelser.

- Nordby kommer til å vokse

Den svenske organisajonen mener handelsnæringen på grensa kommer til å omsette for 10,5 milliarder kroner i 2007. Det er 1,5 milliarder kroner mer enn i fjor. Begge de to kjøpesenterne på Nordby er nå i gang med å utvide sitt handelsareale, og ryktene har florert om at planene etterhvert er å slå senterne sammen til et stort grensehandelsmekka.

- Det finnes ingen slike planer per i dag. De bygger, og vi bygger, men hvis det var snakk om en sammenslåing hadde vi nok samordnet byggingen i større grad. Men det er helt klart at handelsområdet kommer til å vokse på en eller annen måte, sier Løvheim.

Tilsammen omsetter de to senterne for over to milliarder kroner i året.

- Sitter ikke på pengene

- Ryktene om en sammenslåing har levd lenge, og drømmen hadde vært et stort kjøpesenter med hotell nederst og en opplevelsespark for barn både inne og ute. Dette har vi snakket om lenge her ute, men det er ikke vi som sitter på pengene, så det blir med drømmene foreløpig, sier Løvheim.

Ståle Løvheim
Foto: Rainer Prang / NRK

Han kan fortelle at deres omsetning i 2006 økte med 15 prosent.

- Vårt resultat havnet på 1 milliard og 60 millioner kroner i 2006. Det er en solid økning, men vi venter ikke tilsvarende for 2007. Vi får jo etterhvert også kapasitetsproblemer sier Løvheim.

 Den svenske handelsorganisasjonen skriver i sin rapport at på sikt kan  grensehandelen synke på grunn av den norske krona blir svakere.  

Svensker om sommeren

- Dette kan det hende at vi merker allerede i år. Vi som driver med grensehandel må leve med større svingninger i markedet enn andre. Men norsk økonomi er bra så vi er er likevel optimiske, sier Løvheim.

Han smiler litt av at rapporten til svenskene konkluderer med at kjøpesenterne er avhengige av nordmenn.

- Virksomheten her er jo basert på nordmenn. De 12.000 innbyggerne i Strömstad kan jo umulig fore oss med nok kunder, sier han.  

Han understreker likevel at de også får stadig flere svenske kunder.

- Når kvaliteten øker kommer svenskene også. Spesielt om sommeren har jeg lagt merke til at kundene strømmer til også fra de større byene som Göteborg og Stockholm, sier Løvheim.

Nordby Shopping Center
Foto: Rainer Prang / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stortingspolitiker frikjent

    Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

  • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

    Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

    Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
    Foto: Sarpsborg 08