NRK Meny
Normal

Dro opp kjempefisk i mørket: – Trodde det var en kjepp

Makrellstørje er så uvanlig i Oslofjorden at fiskeren selv ikke visste hva han dro i land.

Makrellstørje Roar Johansen

LYKKE: Roar Johansen og resten av fiskerne på «Eli R» fikk kjempefangst i natt. Tirsdag ettermiddag ble den tatt i land på Hvaler.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Det var midt på natta, så jeg så ikke så mye av hva det var. Den satt fast i trålen, og først trodde vi det var en kjepp, sier fisker Roar Johansen til NRK.

Natt til tirsdag var han og kollegene på båten «Eli R» på rekefiske ytterst i Oslofjorden. På slump fikk de den fredede fisken på 200 kilo i trålen.

– Den satt fast i en rist i trålen, og vi måtte skjær et hull i trålen for å få den løs. Det er artig at det dukker opp sånt, men det hører med til sjeldenhetene, sier fiskeren.

Ukjent for fiskeren

Kurt Allan Hansen i Fjordfisk har fått i oppdrag å omsette den sjeldne fisken. Han forteller at han var i kontakt med fiskerne allerede sent mandag kveld, og måtte bistå med å identifisere fangsten.

– Han (fiskeren) forklarte hvordan det var. Så vi var enige om at han hadde fått makrellstørje. Det var tidlig 60-tallet sist vi fikk den her oppe. Det er veldig sjelden, sier han.

Det er mindre enn to uker siden fiskere traff på en stim makrellstørje utenfor Ålesund. I et halvt døgn jobbet de for å få om bord til sammen 190 fisk, og restauranter over hele landet jublet over å kunne få den sjeldne fisken.

Delikatesse

Kurt Allan Hansen

FORNØYD: Kurt Allan Hansen i Fjordfisk mener det er en svært god fisk som nå er dratt i land utenfor Hvaler.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Selv om fiskerne utenfor Hvaler «bare» fikk ett eksemplar, kan det bety en god slant i kassa. Prisen kan variere, men nylig ble det solgt fisk i Norge til 300 kroner per kilo. Fiskerne selv aner ikke hvor mye får for fisken.

Hansen i Fjordfisk er ikke i tvil om at fisken, som en periode var betydelig mer vanlig, kan være på vei tilbake.

Makrellstørje er fredet. Men når man først får den i trålen og den ikke kan settes ut i havet igjen, kan fiskerne omsette den.

– Jeg kjenner fiskere som opererer nord i Norskehavet, og det er observert stim i området de siste årene. Det er ingen tvil om at den er på vei tilbake.

Det er Major-Stuen restaurant i Gamlebyen i Fredrikstad som har kjøpt fisken. Hansen er ikke i tvil om at de har sikret seg en svært bra fisk.

– Det er det beste du kan få tak i til sushi, biffstykker og alt mulig, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østfold bør få regionteater

    Østfold bør ha et selvstendig regionteater. Det anbefaler eksterne konsulenter som har vurdert fylkets scenekunsttilbud. De anbefaler at teatervirksomheten i Østfold kulturutvikling skilles ut i et eget selskap. I fjor protesterte 113 kulturaktører i Østfold og krevde løsrivelse av teatervirksomheten fra Østfold kulturutvikling.

  • Lengre distriktssendinger på TV

    NRK forlenger distriktssendingene på TV. Fra og med førstkommende mandag blir sendingen før Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter. Sendingen før Kveldsnytt består og den totale sendetiden er da tilbake på samme nivå som før omleggingen.

    Bengt-Eigil Ruud NRK Østfold
    Foto: Rune Fredriksen / NRK