Dro opp kjempefisk i mørket: – Trodde det var en kjepp

Makrellstørje er så uvanlig i Oslofjorden at fiskeren selv ikke visste hva han dro i land.

Makrellstørje Roar Johansen

LYKKE: Roar Johansen og resten av fiskerne på «Eli R» fikk kjempefangst i natt. Tirsdag ettermiddag ble den tatt i land på Hvaler.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Det var midt på natta, så jeg så ikke så mye av hva det var. Den satt fast i trålen, og først trodde vi det var en kjepp, sier fisker Roar Johansen til NRK.

Natt til tirsdag var han og kollegene på båten «Eli R» på rekefiske ytterst i Oslofjorden. På slump fikk de den fredede fisken på 200 kilo i trålen.

– Den satt fast i en rist i trålen, og vi måtte skjær et hull i trålen for å få den løs. Det er artig at det dukker opp sånt, men det hører med til sjeldenhetene, sier fiskeren.

Ukjent for fiskeren

Kurt Allan Hansen i Fjordfisk har fått i oppdrag å omsette den sjeldne fisken. Han forteller at han var i kontakt med fiskerne allerede sent mandag kveld, og måtte bistå med å identifisere fangsten.

– Han (fiskeren) forklarte hvordan det var. Så vi var enige om at han hadde fått makrellstørje. Det var tidlig 60-tallet sist vi fikk den her oppe. Det er veldig sjelden, sier han.

Det er mindre enn to uker siden fiskere traff på en stim makrellstørje utenfor Ålesund. I et halvt døgn jobbet de for å få om bord til sammen 190 fisk, og restauranter over hele landet jublet over å kunne få den sjeldne fisken.

Delikatesse

Kurt Allan Hansen

FORNØYD: Kurt Allan Hansen i Fjordfisk mener det er en svært god fisk som nå er dratt i land utenfor Hvaler.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Selv om fiskerne utenfor Hvaler «bare» fikk ett eksemplar, kan det bety en god slant i kassa. Prisen kan variere, men nylig ble det solgt fisk i Norge til 300 kroner per kilo. Fiskerne selv aner ikke hvor mye får for fisken.

Hansen i Fjordfisk er ikke i tvil om at fisken, som en periode var betydelig mer vanlig, kan være på vei tilbake.

Makrellstørje er fredet. Men når man først får den i trålen og den ikke kan settes ut i havet igjen, kan fiskerne omsette den.

– Jeg kjenner fiskere som opererer nord i Norskehavet, og det er observert stim i området de siste årene. Det er ingen tvil om at den er på vei tilbake.

Det er Major-Stuen restaurant i Gamlebyen i Fredrikstad som har kjøpt fisken. Hansen er ikke i tvil om at de har sikret seg en svært bra fisk.

– Det er det beste du kan få tak i til sushi, biffstykker og alt mulig, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 23.05

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Sarping ble matchvinner

    Det holdt med ett mål for Norge i kampen mot Bulgaria. Landslaget vant 1-0 etter skåring av sarpingen Mohamed «Moi» Elyounoussi i første omgang.