Hopp til innhold

Drittjobben som kan redde livet ditt

Etter fire år har et tilbud om tarmundersøkelse avslørt 130 tilfeller av tykktarmkreft i Østfold. Nå kan tilbudet bli nasjonalt.

Tarmkreftprosjekt prøveutstyr

Her er utstyret du kan bruke for å finne ut tidlig om du har tykktarmskreft.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi undersøker de som var mellom 50 og 75 år gamle i 2012. 140.000 i Østfold, Bærum og Buskerud, sier seksjonslege Per Sandvei ved Sykehuset Østfold.

Kreftsvulst i tykktarm

LANGSOM MEN LIVSFARLIG: Polyppene som kan utvikle seg til tykktarmskreft er vanskelige å oppdage. Oppdages polypper eller kreft kan det fjernes ved kirurgiske inngrep.

Foto: Thomas de Lange

– Finner vi blod i avføringen, blir man tilbudt en undersøkelse av hele tykktarmen. Finner vi da polypper, går vi videre med en full undersøkelse.

I fjor gjorde Sykehuset Østfold opp foreløpig status, som viste at 130 tilfeller av tykktarmskreft hadde blitt avdekket.

Kan bli et landsdekkende tilbud

Buskerud, Bærum og Østfold er bare starten, mener innflytelsesrike krefter. Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten har etter tøffe diskusjoner anbefalt at dette blir et nasjonalt program.

– Vi syns dette er viktig, sier Per Sandvei.

–Tykktarmskreft er den beste å screene mot, den utvikler seg langsomt og kan påvises tidlig. Det er også en alvorlig sykdom som det fins god behandling for. Vi har god tro på dette.

Ganske vanlig og ganske farlig

– Prosjektet startet våren 2012, på Moss sykehus i Østfold og Vestre Viken sykehus i Bærum, sier Thomas de Lange, som leder prosjektet for Kreftregisteret.

Årsaken til at Kreftregisteret ønsker at flest mulig skal bli med på undersøkelsen er åpenbar: Tarmkreft er etter lungekreft den kreftformen som tar flest liv i Norge.

Thomas de Lange

Kreftregisterets prosjektleder Thomas de Lange.

Foto: Anette Selmer-Andresen

– Tarmkreft er en svært vanlig form for kreft, sier Thomas de Lange, og man oppdager den vanligvis veldig sent. Ved å teste så oppdages den så tidlig at den kan kureres eller forebygges.

Prosjektet skal finne den beste metoden for å avsløre tykktarmskreft eller faren for sykdom. De inviterte får enten tilbud om undersøkelsen, eller at de selv kan ta seg en tur på toalettet og ta prøver som de sender inn.

Bruksanvisning avføringsprøve

Slik - ikke slik.

Foto: Faksimile, bruksanvisning aføringsprøve

Du får tilsendt en pakke som inneholder en prøvetakingspinne med beholder, en fôret svarkonvolutt - og en detaljert bruksanvisning.

– Vi vet at slike undersøkelser er viktige, men vi vet ikke hvilken metode som er best, sier Sandvei.

Det er gjort flere undersøkelser på dette tidligere, men ikke så omfattende som den vi nå er i gang med.

Seksjonslege Per Sandvei, Sykehuset Østfold

Terskelen for å bli med

Prosjektet fortsetter to år til. Rundt 50.000 av 70.000 østfoldinger har fått tilbudet så langt. Men ikke alle ønsker å delta.

Per Sandvei

– Målet er å enten å forebygge ved å fjerne alle polypper, eller å påvise kreft så tidlig at vi kan behandle det ved en operasjon, sier seksjonslege Per Sandvei.

Foto: Ketil Strebel / NRK

– Ca. seks av ti tar avføringstesten, sier de Lange. Påvises det ikke blod, så er det det eneste du trenger å gjøre fram til neste gang, om to år.

Tarmtitten er det ca. fem av ti som velger å møte opp til.

– Ja, en viss terskel er det. Men i gamle dager måtte tre tester til for å undersøke tarmen. Terskelen er lavere nå når man bare må ta en prøve.

– Er oppmøtet godt får vi sikrere resultater, sier Sandvei.