NRK Meny
Normal

Drapssiktet ble lagt inn på psykiatrisk akuttmottak

Kvinnen som er siktet for drapet på Turid Holter ble tirsdag lagt inn på psykiatrisk sykehus.

Turid Holter

Turid Holter ble funnet død i sin egen leilighet 17. mai.

Foto: Eva Fretheim, Moss Avis

28-åringen har tilstått drapet på 75 år gamle Holter og fremstilles for varetektsfengsling onsdag ettermiddag. Kvinnen har samtykket til fengsling, men møter opp til fengslingsmøtet, det bekrefter forsvareren hennes, Vigdis Brandstorp overfor f-b.no.

Brandstorp bekrefter også at kvinnen er lagt inn på psykiatrisk etter å ha blitt fremstilt for en lege tirsdag.

– Hun er nå under psykiatrisk oppsyn, og der blir hun værende på ubestemt tid, sier hun og legger til:

– Det har gått opp for henne hva hun har gjort og hvilke konsekvenser det har fått for avdøde, familien og alle rundt.

Ba om velferdssjekk

Det var den anerkjente tekstilkunstneren Turid Holter (75) som ble funnet død i sitt eget hjem i St. Josefs gate i Fredrikstad mandag kveld.

Politiet har tidligere sagt at drapet skal ha skjedd søndag kveld, men funn på åstedet viser at drapet trolig skjedde i løpet av lørdagen. Politiet ønsker ikke å kommentere hva slags funn som ble gjort.

Det er også bekreftet at det er politiet i Oslo som kontaktet politiet i Fredrikstad og fortalte at det var behov for en velferdssjekk på adressen der Holter ble funnet død.

Leieboeren til Holter, en 28 år gammel kvinne og tidligere kjenning av politiet, er siktet for drapet og har erkjent straffskyld. Politiet ber om fire ukers varetekt for kvinnen.

– Vital og flott dame

Drap i Fredrikstad

Politiet har gjort flere tekniske funn i leiligheten.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Holters siste utstilling åpnet så sent som i januar i år, og ble gjort i samarbeid med Markus Stabel. Det var Østfold Kunstnersenter som sydde sammen de to utstillingene «Knyttet sammen», av Holter og «The Harmenson Boys» av Stabel.

Turid Holter var også leder for kunstnersenteret i perioden 1986-89 rekke verv i norsk kunst- og kulturliv.

Kunstnerkollega, Markus Stabel reagerte svært tungt da han fikk beskjed om at Holter var funnet drept, og beskriver henne som en veldig interessert og våken person.

– Jeg ble kjent med henne da vi monterte utstillingen vår sammen, og opplevde henne som veldig vital og flott dame, dyktig.

Viktig for andre kunstnere

Kunstformen til de to er i utgangspunktet svært ulik, men Stabel mener at de to hadde et godt samarbeid og fant flere likheter med hverandres kunst.

– Det var veldig interessant å jobbe med henne. Vi har ikke arbeid som umiddelbart ligner på hverandre, men allikevel så opplever man at det finnes slektskaper og likheter i et visuelt formspråk. Jeg synes at det funket veldig bra, sier han til NRK.

Han roser også Holters arbeid innenfor kunstpolitikk og sier at kunstneren var viktig for andre kunstnere.

– Hun jobbet med mye med kunstpolitikk, og var aktiv med det hele veien. Det har vært viktig for norsk kunstliv og norske kunstnere at noen har gjort en så stor innsats.

Se innslag med Turid Holter fra Norge Rundt her:

Video Turid Holter

Turid Holter fra Norge Rundt.

Sjokkerte naboer

NRK.no har snakket med flere naboer i området hvor drapet skjedde - et stille og rolig område like ved Sykehuset Østfold Fredrikstad.

De forteller om en svært uhyggelig opplevelse.

– Det er forferdelig å tenke på. Det kom det flere politifolk i hvite drakter og lyste rundt i leilighetene med lommelykter. Vi ante ikke hva som hadde skjedd og fikk ikke vite det før nå, sa én av naboene til NRK.no i går.

Turid Holters «Hund i skogen»

Turid Holters «Hund i skogen» fra hennes siste utstilling.

Foto: Østfold Kunstnersenter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Årsaken til skogbrannen ikke kjent

    Det er uklart hva som startet skogbrannen ved Røysåsen i Moss natt til i går. Brannen startet i et område hvor det pågikk anleggsarbeid og ansatte i Bane NOR var i går inne til avhør. Politiets krimteknikere har gjort undersøkelser på stedet men så langt er brannårsaken ukjent.

  • Sikret stål med knuter

    En vogntogsjåfør har blitt anmeldt for grov uaktsomhet, har fått kjøreforbud, og 73 000kr i overlastegebyr etter å ha brukt jekkestropper skjøtet med knuter til å sikre flere tonn med stålrør. Totalvekten var 62 tonn. Sjåføren ble stoppet i kontroll på Svinesund i går.

    Vogntog med stålrør
    Foto: Statens vegvesen