Hopp til innhold

- Noen drapssaker vil likevel forbli uløst

Georg Apenes opplevde at foreldrelsesfristen gikk ut før det ble klart hvem som hadde drept hans mor. Han forstår at noen er glad for at Stortinget i dag har vedtatt å stryke foreldelsesfristen, men slår fast at noen drapssaker likevel kommer til å gå over i historien som uløste mysterier.

Heibergsgate 43

I dette huset i Fredrikstad fant Georg Apenes sin mor drept i 1978.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

I dag har Stortinget, mot Venstres stemmer, vedtatt å fjerne foreldelsesfristen for drap, voldtekt og seksuelle overgrep mot barn. Endringen gjøres gjeldende fra 1. juli.

I 1978 fant Georg Apenes sin mor drept i morens bolig i Fredrikstad. Saken ble etterforsket, og i 1983 ble en mann tatt, siktet for drapet. Vedkommende satt varetektsfengslet i et halvt år, men ble senere sjekket ut av saken.

– Vi hadde i grunnen gitt opp

I 2003 gikk foreldelsesfristen ut, uten at noen gjerningsmann var pågrepet. Ingen kunne bli straffet for drapet på Inger Johanne Apenes. Georg Apenes hadde ikke spesielle tanker omkring dette.

Georg Apenes

Georg Apenes fant sin mor drept i 1978.

Foto: Ketil Strebel / NRK

– Vi hadde jo i grunnen gitt opp, forteller Apenes, som ikke legger skjul på at han ikke er spesielt imponert over den etterforskningen som fant sted etter drapet.

Innrømmet drapet i 2007

I 2007 innrømmet en mann, som var 13 år på gjeningstidspunktet, at han hadde drept fru Apenes i 1978. Mannen gikk fri uten straffeforfølgelse, noe Georg Apenes respekterte:

– Man får vel definere norsk lov som rettferdig, da. Ingenting skulle skje, og ingenting skjedde. Hans identitet ble ikke brettet ut av media. Han lever fortsatt en snau kilometer fra meg. Jeg kjenner navnet hans og adressen hans og en del av hans personalia. Jeg har med vilje unngått å skaffe med kunnskap om hvordan han ser ut. Jeg har ikke lyst til å treffe ham i sentrum i Fredrikstad og kjenne ham igjen, sier Apenes.

– Hva tenkte dere den gangen om at det fantes en slik foreldelsesfrist?

– Vi visste jo ikke om mannen var levende, om hvor gammel han var, hva slags bakgrunn han hadde. Han kunne vært en kronisk kriminell. Men denne karen her var jo ikke kriminell, hverken før eller senere. Han har holdt seg langt unna konflikter med loven, klokelig. For ellers kunne jo dette blitt oppklart på et mye tidligere tidspunkt. Men selv da ville han jo ikke fått noen straff, ettersom han på gjerningsøyeblikket var 13 år og mindreårig, sier juristen.

Kanskje det bør gå en strek?

Som jurist har Apenes flere tanker om foreldelsesfristen:

– For eget vedkommende, uavhengig av denne saken, med min faglige bakgrunn fra jussen, synes vel at det bør gå en strek et eller annet sted, hvor fellesskapet skal si at nå får vi bli ferdige med den saken. Også de mest grusomme sakene. Men jeg skjønner veldig godt de som er glad i dag for at de begrensningene nå er fjernet av Stortinget, slik at nå kan man aldri være trygg for at en sak, uansett hvor gammel den er, blir oppklart.

Apenes peker på at det skjer mye innenfor vitenskapen som har betydning for etterforskningen. Han tenker på DNA-teknologien, som jo gjør det mulig å finne spor, ikke bare 30 og 40 år, men kanskje enda lengre etter en hendelse, som gjør at man kan tilbakeføre den til en identitet.

– Det kan også være et argument for å forlenge fristen eller å oppheve den helt, sånn som det nå gjøres.

Lovendringen som er vedtatt i dag trer i kraft 1. juli. Hovedregelen i norsk lov er at gjeldende lov på gjeringstidspunktet gjelder. Det vil si at dersom det skjer et drap den 30. juni, kan den saken bli foreldet 30. juni 2039. Skjer det et drap 1. juli vil den saken aldri bli foreldet.

Georg Apenes intervjuet av Finn Børge Stenbek

Georg Apenes intervjuet av Finn Børge Stenbek.

Foto: Ketil Strebel / NRK