NRK Meny
Normal

– Var redd da jeg skjønte det ville gå galt

Det ble alvorlig for Kai Erik Larsen da han fikk motorstopp på den lille åpne båten sin i skjærgården utenfor Fredrikstad onsdag kveld. Ankerfestet røk og båten rant på et skjær.

Jeger reddet med vannscooter

Redningsmann Jim Forås brukte vannscooter for å komme til mannen som var strandet på et skjær utenfor Slevik.

Foto: Redningsselskapet

Det var mørkt, blåste kuling og regnet i Hvaler-skjærgården onsdag kveld.

– Vi fikk melding fra Kystradioen om at en mann har fått motorstopp på sin lille åpne båt. Han lå ytterst på skjærene ved Slevik utenfor Fredrikstad og ankeret hadde røket, forteller skipsfører Kai Jensen på redningsskøyta "Horn Flyer", som til daglig ligger stasjonert i Skjærhalden på Hvaler.

Båten også reddet

Båten til Kai Erik Larsen ble torsdag ettermiddag reddet av skjæret utenfor Fredrikstad.

Foto: Redningsselskapet

Ankeret brakk, fortøyning røk

Kai Erik Larsen fra Fredrikstad er jeger og hadde vært ute for å hente noen fugler i skjærgården. Han forteller at en del på båten røk og at han lå til anker da det begynte å blåse opp.

– Etter en del herjing brakk ankeret, så røk frontfortøyningen. Jeg var ikke mange meter fra fjellsiden. Jeg fikk pakket ned noe nødutstyr i en vanntett bag, nødraketter, et ullpledd og en ullgenser. Jeg skjønte at jeg måtte komme meg i land og gikk ut på et lite skjær, forteller Larsen om det som skjedde onsdag kveld.

– Var du redd?

– Da dreggen røk var jeg redd. Det var da jeg skjønte at det kom til å gå galt.

Om bord på redningsskøyta holdt de kontakt med Kai Erik Larsen via telefon. De fikk vite at han hadde gått i land og hadde tatt med seg litt nødutstyr.

Vanskelig å komme til

Det tok et sted mellom en halv time til tre kvarter å komme ut til skjærene for redningsskøyta.

– Da vi fant karen viste det seg å være vanskelig å komme til ham i mørket, så vi satte ut vannscooteren. Etter hvert fant redningsmannen vår en rolig vik hvor det var mulig å komme seg til, forklarer skipsføreren på "Horn Flyer" om nattens drama.

– Jeg brukte to forsøk på å komme meg på vannscooteren, forteller Kai Erik. På første forsøk gikk de rundt og han havnet i sjøen.

Kai Erik Larsen

Kai Erik Larsen er tilbake på skjæret hvor han gikk i land onsdag kveld. Båten ligger i bakgrunnen.

Foto: Redningsselskapet

– Da skal jeg love deg at jeg ble våt, ler Larsen og forklarer at han fikk testet redningsvesten i samme forsøk. Den fungerte bra, ifølge ham.

På andre forsøk gikk det fint og han kom seg om bord i "Horn Flyer", forkommen, kald og våt.

Sjekket av helsepersonell

Vel om bord fikk han av seg de våte klærne og inn i tørre plagg og varmet seg. Redningsskøyta tok så Kai Erik inn til Slevik hvor ambulansepersonell fikk sett til jegeren.

Selv forteller han at de ville ha ham med en tur på sykehus, men det ville han ikke. Kai Erik Larsen reiste heller hjem og fikk i seg noe varmt.

– Var det et dramatisk redningsoppdrag?

– For så vidt. At det blir så dramatisk er ikke så vanlig. Det regner, blåser og er mørkt. Jeg vil påstå at det er helt avgjørende at vi kommer oss ut og finner mannen. Dette kunne fått et helt annet utfall, hvis man ikke kommer seg ut.

– Men det er hyggelig når det får et positivt utfall, sier skipsfører Kai Jensen.

Kai Erik Larsen dro torsdag ettermiddag ut med redningsskøyta for å se hvordan det har gått med den lille 15-foteren han var ute med.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort etter to perioder

    Det står 1-1 i sluttspillskampen i ishockey mellom Lillehammer og Sparta. En periode gjenstår av kampen, som er den andre semifinalen i best av syv-serien.

  • Brann i Moss slukket

    Brannen ved Rockwool i Moss er slukket, melder politiet på Twitter. 15 personer var inne i bygget da brannen startet, alle kom seg ut og ingen ble skadet.