Hopp til innhold

Gjemmer bort barnas julepynt

Lar du barnas dorullnisser bli liggende på loftet fordi de ikke passer inn i ditt trendy julehjem? Du er ikke alene.

Dorullnisser

SJARM? Ikke alle er like enige i at barnas dorullnisser fortjener en plass i stua. Derimot mener trendekspert at de bør få plass og fint kan mikses med moderne julepynt.

Foto: NRK

Tilhører du dem som drar frem barnas julepynt hvert eneste år og får tårer i øynene når minnene strømmer på? Eller har du gradvis lempet ut dorullnissene til fordel for årets juletrender?

Mange har et lyst hjem med duse farger, mens barn liker å lage pynt i knallfarger

Margit Ødenes

– Barnas jul har på mange måter forsvunnet litt fordi alt skal se så flott og moderne ut, mener trendanalytiker Dagny Thurmann-Hoelseth i The Daily D.

– «Ødelegger» det perfekte

Tobarnsmor og interiørblogger bak bloggen drommeverden.no, Margit Ødenes kjenner godt på problemstillingen rundt barnas julepynt.

– Jeg setter frem det de lager, men skal innrømme at det ikke får alltid får «hedersplassen». Jeg prøver å samle det mest mulig på ett sted, medgir hun.

Margit Ødenes

SAMLER DET: Interiørblogger og butikkeier Margit Ødenes innrømmer at barnas pynt ikke alltid passer inn i et moderne hjem, men at det går an å samle den i små klynger.

Foto: Privat

Ødenes driver også sin egen interiørbutikk på Åmot, og forteller at hun møter mange kunder som er i tvil om hva de skal gjøre med julepynten barna lager.

– Jeg har inntrykk av at kundene er litt delt når det kommer til julepynt laget av barna. De som er veldig opptatt av interiør og at alt skal matche, vil helst ikke sette det frem. Det «ødelegger» det elles så perfekte og gjennomførte interiøret, forteller hun.

Tobarnsmoren legger til at hun likevel har inntrykk av at mange av kundene synes det er koselig med julepynt laget av barna, og at flere lar pynten stå fremme så lenge barna er små.

Ødenes har også et tips til dem som får dårlig samvittighet for å stue bort barnas julepynt.

– Mange vegrer seg nok for å sette frem barnas pynt siden det stort sett ikke harmonerer med resten av interiøret. Mange har et lyst hjem med duse farger, mens barn liker å lage pynt i knallfarger. Et tips kan være å samle pynten i en krok, på et lite bord, et fat eller en hylle. Lag en utstilling av barnas kunstverk. De vil bli stolte, kan enkelt vise det frem og du vil sitte igjen med god samvittighet, foreslår interiørbloggeren.

– Dorullnisser bør stå fremme

Det forslaget får støtte fra trendanalytiker Dagny Thurmann-Hoelseth.

– Jeg mener det er viktigere enn noen gang å ha tradisjoner fremover i stiliserte hjem. Alt skal ikke lenger se perfekt ut, og en tradisjonell «familiejul» blir stadig mer i vinden igjen, sier Thurmann-Hoelseth.

Dagny Thurmann-Hoelseth

TRENDEKSPERT: Dagny Thurmann-Hoelseth mener alt ikke bør se så perfekt ut, men heller bør bety noe for folk.

Foto: Privat

Hun sier videre at det er nå dorullnissen bør frem igjen.

– Dorullnisser og andre ting som betyr noe bør stå fremme, fremfor noe som ikke er meningsfylt. Det blir ikke et skikkelig julehjem hvis du bare fyller det med nye ting hvert år, sier hun.

– Hva synes du om at vi rydder bort julepynten til barna?

– Jeg synes at barnas jul har forsvunnet litt, alt skal se så fint og flott ut. Da trenger vi å finne tilbake med ting med sjel.

Thurmann-Hoelseth sier det fint går an å blande barnas julepynt med det som er moderne.

– Hvis man blander det som er nytt og moderne med det som gir deg følelsen av jul og tradisjon, vil du skape et julehjem som får frem hva som er viktig for deg, avslutter hun.

– Forstår foreldrene

– Dorullnisser har vil sluttet med, ler styrer i Kråkeby barnehage i Fredrikstad og leder av Private Barnehagers Landsforbund, Tove Rygh de Flon. Hun tror det er store variasjoner for hvor barnehager legger lista.

Selv har de valgt å lage få gaver, men synes det er viktig at det kommer tydelig frem at det er barna selv som har laget julepynten.

– Vi lager maks en til tre gaver per barn og satser på å legge arbeid i en gave barna selv synes det er gøy å gi bort. Vi synes jula skal være noe annet i barnehagen.

Tove Rygh de Flon
Foto: Tor René Stryger

I førjulstiden legger de heller større vekt på at det skal være ro, lite stress og vil at barna skal dele felles opplevelser og julens dufter.

Hun sier hun forstår at mange foreldre ikke vil sette frem julepynten.

– Hvis det blir veldig mye, forstår jeg foreldrene og vi vet at ikke alle foreldre er like begeistret. Derfor håper vi at i alle fall noen av gavene fra barna får plass i huset den julen de er laget, sier hun.

De har også laget andre typer gaver enn typisk julepynt.

– Barna har laget selvportrett av seg selv og det tror vi foreldrene setter pris på, sier hun.