Dømt til fengsel, slapp å sone

En vogntogsjåfør slipper å sone straffen for brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene fordi myndighetene ikke har klart å finne ham i løpet av fem år. Mannen er bosatt i Uddevalla og ble dømt for brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene i Norge i 2010.

Analog skive til fartsskriver

Mannen er dømt for brudd på kjøre- og hviletid, men klarte å unngå straffen.

Foto: Rune Fossum / NRK

Mannen ble dømt for brudd på reglene for kjøre- og hviletid i Norge i februar 2010. Boten ble ikke betalt, og dermed ble dommen gjort om til fengsel i 12 dager, melder avisen Bohusläningen.

Ifølge reglene i Sverige er det kriminalomsorgens oppgave å sørge for at dømte blir plassert på et soningssted så fort dommen er rettskraftig. Det sendes ut en innkalling til den dømte. Dersom vedkommende ikke innfinner seg, varsler kriminalomsorgen politiet som ettersøker den dømte.

Etterlyst, men ikke pågrepet

Dersom politiet ikke finner personen blir det sendt ut en «skarp etterlysning» i hele landet. Dersom straffen som skal sones er over fire måneders fengsel, blir det sendt ut en internasjonal etterlysning.

Etter fem år blir saken foreldet dersom dommen er på under et års fengsel.

I dette tilfellet ble mannen etterlyst uten at han ble funnet. Nå har kriminalomsorgen i Sverige besluttet at mannen slipper å sone dommen, siden den ble foreldet 18. februar, skriver Bohusläningen.