NRK Meny
Normal

Dømt for voldtekt - slipper fengselsstraff

Tre unge menn fra Moss og Fredrikstad er dømt for voldtekt.

Rettssak i Moss tingrett
Foto: Birger Kjølberg / NRK

De tre unge mennene som voldtok en 15 år gammel jente natt til 8. september i fjor er dømt til ''ungdomsstraff''. De må i tillegg betale erstatning på 5000 kroner og en oppreisningserstatning på 350.000 kroner til ofret, sier Moss Avis.

På en fest i Moss i fjor ble den da 15 år gamle jenta brutalt misbrukt av en jernalderen gutt. En to år eldre gutt skal ha vært med på voldtekten ved hjelp av et kosteskaft og andre gjenstander. Tredjemann skal ha filmet voldtekten.

Ifølge tiltalen skal den unge jenta ha vært ute av stand til å motsette seg handlingen.

Påstand

Da saken var oppe i Moss Tingrett la statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir frem sin påstand.

Hun ba om fengsel for to av de tiltalte, mens hun ba om at den tredje dømmes til ungdomsstraff.

Her er påstanden:

Tiltalte nr. 1: Fengsel i fire år, hvorav to år gjøres betinget med en prøvetid på fire år.
Tiltalte nr. 2: Fengsel i fire år og seks måneder, hvorav to år gjøres betinget med en prøvetid på fire år og seks måneder.
Tiltalte nr. 3: Ungdomsstraff med en gjennomføringstid på tre år. Den subsidiære fengselsstraffen er to år.

Venninnens vitneforklaring

Venninnen forklarte at de tok kontakt med en av de tre tiltalte den aktuelle kvelden for å avtale en fest. Etter noe drikking endte de opp i huset til en av de tre tiltalte.

På vei dit ble det snakk om sex og det dukket opp spørsmål om kondom. Det skjedde også enkelte tilnærmelser etterpå, men ikke av utagerende karakter.

Etter mer drikking tok en av de tiltalte den 15-årige jenta med seg ned i underetasjen. Senere samlet alle seg der.

Etter hvert ble vitnet syk, hun kastet opp. Da ble hun kastet ut av huset og endte i hagen, mens de andre ble igjen i kjelleren.

Etter en halvtimes tid banket vitnet på for å komme inn igjen, men hun ble ikke sluppet inn av gutten som bodde i huset. Litt senere ble hun sluppet inn av gutten som er tiltalt for å ha filmet voldtekten, noe verten protesterte på.

Klærne lå spredd

Vitnet gikk ned i kjelleren, der hun fant venninnen sin delvis avkledd. Klærne hennes lå spredd rundt i rommet. Venninnen forklarte i retten at en av de tiltalte forsøkte å ta av henne buksa også.

Venninnen begynte å kle på 15-åringen sammen med gutten som er tiltalt for filmingen. På dette tidspunktet er guttene opprørt, og en av dem truer med å kontakte politiet dersom jentene ikke kommer seg vekk.

Venninnen fortalte i retten at hun brukte tre timer på å få 15-åringen hjem. Dagen etter ble hun kontaktet av sin venninne som gråtende fortalte at hun manglet BH-en og at hun hadde hatt trusa bak frem. De ringte til guttene, men de benektet at det hadde foregått sex.

De neste tre månedene hadde guttene og jentene forholdsvis normal kontakt, så ble jentene kjent med at det sirkulerte en video av det som hadde skjedd i kjelleren. Da anmeldte de saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Truet med pistol mot hodet

    Politiet fikk melding sent torsdag kveld om at en kvinne var skallet ned av en mann i en bolig i Fredrikstad. Mannen truet henne også ved å holde en pistol mot hodet hennes. Klokka fem ble mannen pågrepet utenfor en bolig på Rolvsøy. Pistolen viste seg å være gassdrevet og ikke funksjonell, melder politiet.

  • Tatt på avfallsanlegg

    To menn ble pågrepet etter at de stjal gjenstander fra Rokke avfallsanlegg i Halden. De to blir også siktet for oppbevaring og bruk av narkotika, melder politiet.