NRK Meny
Normal

Dømt for vold mot offerets vilje

En 66-årig sarping er dømt for vold mot samboeren sin. Kvinnen ønsket ikke å anmelde forholdet og ønsket heller ikke at sykehuset skulle ta bilder av henne.

Bildrapssak i Sarpsborg tingrett

Da saken var oppe for tingretten i Sarpsborg var kvinnen opptatt av å fortelle at paret har hatt det godt sammen de siste årene.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Paret har bodd sammen et tjuetalls år. I Sarpsborg tingrett ble samlivet beskrevet som periodevis turbulent og preget av en del alkoholbruk.

I februar i fjor ble kvinnen kjørt til sykehus med ambulanse. Det var mannen som hadde tilkalt sykebilen. På sykehuset forklarte kvinnen etter hvert at mannen hadde tatt kvelertak på henne. Hun sa at hun ikke ønsket å anmelde forholdet. Hun ønsket ikke at det skulle tas bilder av henne eller at merkene hun hadde skulle dokumenteres på annen måte.

Samme kveld oppsøkte politiet parets hjem. Mannen ble pågrepet og ble avhørt dagen etter. Da innrømmet han at han hadde tatt kvelertak på kvinnen og «ristet» henne. Denne tilståelsen trakk han senere, og i retten erkjente han ikke straffskyld for forholdet.

– Har hatt det godt sammen

Både på sykehuset og overfor politiet forklarte kvinnen at mannen var uskyldig. Hun bestred opplysningene som står i journalnotatene fra sykehuset. I retten forklarte kvinnen at mannen kunne være fysisk utagerende mot henne når han hadde drukket for mye alkohol. Hun ønsket ikke å utdype dette nærmere. I stedet understreket hun flere ganger at paret har hatt det godt sammen de siste årene.

Også året før var politiet inne i bildet i forbindelse med at mannen hadde vært voldelig mot kvinnen. Da hadde de to delt en flaske brennevin. I forbindelse med krangelen slo mannen til kvinnen. Dette forholdet innrømmet mannen. Det ble den gangen avgjort med en påtaleunnlatelse. Episoden i februar i fjor skjedde i prøvetiden for denne påtaleunnlatelsen.

Betinget dom

Sarpsborg tingrett festet mest lit til de opplysningene kvinnen ga på sykehuset og mannens tilståelse etter voldsbruken i fjor. Retten mener mannen er skyldig i to tilfeller av vold mot samboeren, ettersom saken fra 2012 også ble tatt med i tiltalen. Sarpsborg tingrett har tatt hensyn til at saken har blitt gammel, men slår fast at vold i hjemmet tilsier en streng reaksjon.

Mannen har fått en betinget dom på fengsel i 30 dager, med en prøvetid på to år. Han må betale 2.500 kroner i saksomkostninger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 22:55

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ba sint mann om å gå

    Politiet har bortvist en sint mann i en butikk på Brødløs i Halden. Mannen var ikke ønsket der etter tidligere hendelser.