NRK Meny
Normal

Lange straffer for retur etter utvisning

To menn er dømt for ulovlig retur til Norge etter å ha vært utvist fra landet. Dommene fra Halden tingrett lyder på henholdsvis 12 og 13 måneder i fengsel.

Kø Svinesund

To menn er dømt i Halden etter å ha kommet tilbake til Norge etter utvisninger.

Foto: Johnny Larsen / NTB scanpix

Den ene som nå er dømt er en 36 år gammel mann som kom til landet første gang i 2003 og som søkte asyl her da. Asylsøknaden ble avslått i mai 2006. Han ble likevel i landet inntil han frivillig dro ut av landet i desember 2011.

I og med at søknaden om asyl er avslått har mannen fem års innreiseforbud til Norge fra det tidspunkt han forlot Norge.

Søkte om å få komme tilbake

Flere ganger i løpet av 2012 søkte mannen om opphevelse av innreiseforbudet, men disse søknadene ble avslått hver gang.

I juli kom mannen like fullt tilbake via Sverige, og han ble pågrepet i Halden. Har har sittet varetektsfengslet siden han kom. I forrige uke møtte han for tingretten i Halden, tiltalt for å ha returnert til Norge i strid med innreiseforbudet. I retten hevdet han at han ikke hadde forstått det reelle innholdet i svarene på søknadene sine, en forklaring retten ikke festet lit til.

Normal straff for første gangs brudd på innreiseforbud er fengsel i et år. Halden tingrett fant hverken skjerpende eller formildende omstendigheter i saken, og dømte mannen til fengsel i et år. Mannen har sonet et par måneder av straffen i varetekt.

Dømt for smugling

Halden tingrett

Halden tingrett har avsagt strenge dommer for ulovlig retur.

Foto: Rainer Prang / NRK

I juni ble en 44-årig polakk pågrepet på vei ut av landet ved Svinesund. Han kjørte da en tom varebil, registrert i Drawsko Pomorskie i Polen. Det er det området der de fleste som dømmes i Halden tingrett for smugling av alkohol og sigaretter kommer fra.

44-åringen ble utvist fra Norge i desember 2012 og fikk da to års innreiseforbud. Det skjedde etter at han ble dømt for smugling av alkohol og sigaretter i Sør-Østerdal tingrett. Han fikk da samtidig kjøreforbud i Norge i to år. I april ble den samme mannen dømt for smugling i Sverige, og han sonet to måneder i fengsel der.

– Hadde sovnet bak i bil

Da saken kom opp for Halden tingrett i forrige uke forklarte mannen at han hadde sovet bak i en bil da han krysset grensen, og at han ikke var klar over at han havnet i Norge. Han var klar over at han ikke hadde anledning til å reise til Norge.

Halden tingrett slår fast at mannen har svært liten troverdighet, han er dømt både i Norge og i Sverige for det retten karakteriserer som organisert smuglervirksomhet. Når mannen blir stanset i en tom bil på vei ut av landet, synes det nærliggende at bilen har vært kjørt inn i landet lastet med smuglervarer, enten av ham selv eller av andre.

Halden tingrett har tatt utgangspunkt i at normal straff for ulovlig retur skal være fengsel i et år. I tillegg har mannen gjort seg skyldig i å kjøre bil i Norge i strid med kjøreforbud. Dommen lyder på fengsel i et år og en måned. I tillegg har tingretten bestemt at bilen mannen kjørte skal inndras.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Finne klar for FFK

    Den finske midtstopperen Mikko Vitikko er klar for Fredrikstad fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Finnen har prøvespilt for FFK, og overbeviste såpass at han ble tilbudt en toårskontrakt.