NRK Meny
Normal

Dømt for uaktsomt drap på syklist

En 53 år gammel mann fra Moss er funnet skyldig i bildrap.

Ulykke i Våler

En 67 år gammel mann døde etter en ulykke i Våler i fjor.

Foto: Daniel Laabak

Mossingen er dømt til 90 dagers fengsel, hvorav 60 dager gjøres betinget.

Ulykken skjedde i april i fjor. 53-åringen var på vei fra Svinndal mot Moss. Det var tørr veibane og gode kjøreforhold. En 67 år gammel mann kom på sykkel i samme retning som tiltalte kjørte.

På en slette etter en slak høyresving ble syklisten påkjørt av mossingen, som hadde forsøkt seg på en unnamanøver for å unngå sammenstøt.

Hjulspor, sykkelen på åstedet og bilder av bilen viser at syklisten ble truffet foran på venstre side.

– Oppdaget syklisten for sent

Det var ingen vitner til ulykken, men ut fra tekniske spor mener retten at årsaken til ulykken var at bilisten oppdaget mannen på sykkel for seint.

Mannen ble liggende bevisstløs på asfalten 30 meter fra der han ble påkjørt. Hardt skadet ble han fraktet til Oslo universitetssykehus, Ullevål med helikopter, men han døde av skadene.

I Moss tingrett forklarte 53- åringen at han nøys et par ganger like før sammenstøtet med syklisten og at det kan være en forklaring på at han ikke oppdaget ham i tide.

– For små sikkerhetsmarginer

I dommen blir det slått fast at det er vanskelig å se at nysingen kan ha forhindret mossingene i å oppdage mannen på sykkel i tide.

Tingretten mener at dersom nys medfører fare betyr det at farten er for høy og sjåførens sikkerhetsmarginer er for små.

Moss tingrett mener mossingen var uaktsom og slår fast at dersom tiltalte ikke skulle bebreides for ulykken ville det " innebære at det å sykle langs en offentlig trafikkert vei må anses å utgjøre en enorm og i alminnelighet helt uakseptabel risiko ".

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.