NRK Meny
Normal

Dømt for uaktsomt drap på syklist

En 53 år gammel mann fra Moss er funnet skyldig i bildrap.

Ulykke i Våler

En 67 år gammel mann døde etter en ulykke i Våler i fjor.

Foto: Daniel Laabak

Mossingen er dømt til 90 dagers fengsel, hvorav 60 dager gjøres betinget.

Ulykken skjedde i april i fjor. 53-åringen var på vei fra Svinndal mot Moss. Det var tørr veibane og gode kjøreforhold. En 67 år gammel mann kom på sykkel i samme retning som tiltalte kjørte.

På en slette etter en slak høyresving ble syklisten påkjørt av mossingen, som hadde forsøkt seg på en unnamanøver for å unngå sammenstøt.

Hjulspor, sykkelen på åstedet og bilder av bilen viser at syklisten ble truffet foran på venstre side.

– Oppdaget syklisten for sent

Det var ingen vitner til ulykken, men ut fra tekniske spor mener retten at årsaken til ulykken var at bilisten oppdaget mannen på sykkel for seint.

Mannen ble liggende bevisstløs på asfalten 30 meter fra der han ble påkjørt. Hardt skadet ble han fraktet til Oslo universitetssykehus, Ullevål med helikopter, men han døde av skadene.

I Moss tingrett forklarte 53- åringen at han nøys et par ganger like før sammenstøtet med syklisten og at det kan være en forklaring på at han ikke oppdaget ham i tide.

– For små sikkerhetsmarginer

I dommen blir det slått fast at det er vanskelig å se at nysingen kan ha forhindret mossingene i å oppdage mannen på sykkel i tide.

Tingretten mener at dersom nys medfører fare betyr det at farten er for høy og sjåførens sikkerhetsmarginer er for små.

Moss tingrett mener mossingen var uaktsom og slår fast at dersom tiltalte ikke skulle bebreides for ulykken ville det " innebære at det å sykle langs en offentlig trafikkert vei må anses å utgjøre en enorm og i alminnelighet helt uakseptabel risiko ".

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kritikk mot legevakten i Halden

    Legevakten i Halden og Aremark har brutt forsvarlighetskravet, ifølge Fylkesmannen. Alle kommuner må sørge for at minst én lege er tilgjengelig for legevakt hele døgnet. Halden og Aremark legevakt oppfyller ikke kravet om forsvarlighet, når det gjelder tilkalling av ekstra lege, ifølge fylkesmannen.

    Kommunalsjef for Helse og omsorg i halden kommune, Veronica Aam, sier de nå har tatt tak i problemet.

  • Anmeldt etter fyllekjøring

    En bilfører er anmeldt etter at politiet kontrollerte en bil i Borgarveien i Fredrikstad. Føreren var påvirket av alkohol og førerkortet er beslaglagt.