NRK Meny
Normal

Pasient dømt for vold og trusler

En pleietrengende mann i 20-årene er dømt for vold og trusler mot hjemmesykepleien i kommunen der han bor.

Sykepleier Reidun Hoelseth, Klukstuen omsorgssenter

Ansatte i hjemmesykepleien i kommunen mannen bor ble utsatt for trusler.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Da saken var oppe for Heggen og Frøland tingrett kom det fram at mannen var frustrert fordi han ble behandlet av opptil 30 ulike pleiere fra hjemmesykepleien i løpet av en måned.Mannen ble skadet ved en ulykke i tenårene.

Han ble påført ulike skader og er helt avhengig av tjenester fra hjemmesykepleien. I retten ble det også lagt fram legeattest på at skadene fører til at mannen lett blir hissig og at han kan være ukritisk.

Ubehagelige telefonsamtaler

Mannen er dømt for flere tilfeller av trusler mot ansatte i hjemmesykepleien. Høsten for to år siden ringte han en avdelingsleder. Han klaget på de som behandlet ham, og sa at han ikke ønsket at de skulle komme til ham. Mannen ble sint da avdelingslederen forklarte at det var vanskelig å velge hvem som skulle komme.

Senere fikk avdelingslederen høre at mannen hadde ringt en bekjent og at det var snakk om «å ta de på kontoret». Hun ble redd og følte ubehag. Hun regnet ikke med at domfelte skulle gjøre henne noe, men hun var usikker på det miljøet mannen hadde kontakt med.

I januar i fjor ringte mannen en annen kvinne ansatt i hjemmesykepleien, og i løpet av samtalen kom han med alvorlige trusler mot henne. I retten sa mannen at de to aldri har likt hverandre. Han innrømmet at han kan si mye forskjellig når han blir provosert.

Slo til hjemmesykepleier

I mars i fjor kom han med drapstrusler mot en annen avdelingsleder. Han ringte henne privat tidlig en søndag morgen. Mannen var blant annet frustrert over at det stadig kom ulike pleiere til ham. I løpet av en måned kunne det komme opptil 30 forskjellige mennesker fra hjemmesykepleien til ham.

Mannen er også dømt for å ha slått til en av de ansatte i hjemmesykepleien. Det skjedde natt til en søndag i mai i fjor, da to pleiere var til stede.

I tillegg er mannen dømt for kjøp, oppbevaring og bruk av hasj.

– Skal ikke utsettes for vold og trusler

Heggen og Frøland tingrett

Heggen og Frøland tingrett har dømt mannen for trusler, vold og narkotikabruk.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Heggen og Frøland tingrett slår fast at det er en selvfølge at ansatte i hjemmesykepleie og lignende tjenesteytelser ikke skal ha en arbeidssituasjon der de utsettes for trusler eller vold ved besøk hos brukerne. Mannen ble funnet skyldig i fire tilfeller av trusler av meget alvorlig karakter og to tilfeller av skremmende og plagsom opptreden. I tillegg er mannen funnet skyldig i et tilfelle av voldsbruk.

Tingretten slår fast at det er dokumentert at mannen har en kompleks medisinsk tilstand som blant annet medfører at mannen lett blir hissig og ukritisk. Videre konstaterer retten at vitner bekreftet at pleiesituasjonen hans ikke var optimal. Det ble beskrevet at det til tider kunne være mer enn 30 forskjellige personer mannen hadde kontakt med fra hjemmetjenestene i løpet av en måned.

Har forandret opplegget

Pleiesituasjonen er i ettertid endret: Nå er det en begrenset gruppe på femten personer som arbeider med mannen, og disse har alle fått informasjon om mannen sykdomshistorie etc. Tingretten konkluderer med at det nå er en trygg faggruppe som arbeider med tiltalte i trygge rammer.

Tingretten har dømt mannen til fengsel i seks måneder. Fire måneder av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Til legevakt etter bilulykke

    En person ble sendt til legevakten etter trafikkuhellet i Hobølveien i Våler. En personbil og en lastebil var innblandet i ulykken. Veien er åpnet igjen etter ulykken.

  • Får to mobbeombud

    Østfold blir første fylke med to mobbeombud. I september starter et mobbeombud for barnehage og grunnskole, og med ombudet som har jobbet opp mot videregående skolene er det nå to ombud i Østfold. Målet er å ha en rød tråd med fokus på mobbing gjennom hele utdanningen, skriver fylkeskommunen på sine nettsider.