Normal

Dømt for smugling i likkiste

I tollen hevdet latvieren at han fraktet en kiste med død person. Men Tollvesenets scanner avslørte at kisten var full av brennevin og sigaretter.

Smuglet i likkiste

Latvieren forklarte tollerne at kisten inneholdt en død person.

Foto: Tollvesenet

Den 30. september stanset Tollvesenet en sort Mercedes Vito på Svinesund. Bak i bilen stod en forseglet aluminiumskasse, og føreren forklarte på dårlig engelsk at han fraktet en likkiste.

Mannen presenterte en latvisk dødsattest med en navngitt nordmann. Han viste så tollerne aluminiumskassen og forklarte at liket lå i den.

Avslørt av nervøsitet

Smuglet i likkiste

Det var ingen død person, men brennevin og sigaretter i bilen.

Foto: Tollvesenet

Mannen virket svært nervøs, så tollerne besluttet å kjøre bilen gjennom scanneren. Da ble det avslørt at mannen slett ikke hadde lik i lasten. Kassen var lastet med 473 liter brennevin og 20.000 sigaretter.

Les også: Smugler manglet lik i lasten

Da saken kom opp for Halden tingrett tidligere denne måneden, møtte ikke tiltalte opp. Rettssaken ble likevel gjennomført i hans fravær. Den 51 år gamle mannen fra Latvia var tiltalt både for smugling av alkohol og sigaretter og for bruk av et forfalsket offentlig dokument.

– Ble spurt om å kjøre en kiste til Norge

I politiavhør forklarte mannen at han ble kontaktet med spørsmål om han kunne kjøre en kiste med en død person fra Latvia til Norge. Han forklarte at han fikk inntrykk av at mannen som kontaktet ham arbeidet i et begravelsesbyrå. Halden tingrett synes denne forklaringen virker oppkonstruert og usannsynlig.

Nå er 51-åringen dømt for smugling og dokumentforfalskning.

Dommen fra Halden tingrett lyder på fengsel i 36 dager. Videre får 51-åringen forbud mot å kjøre bil i Norge de neste to årene. Mannen må betale saksomkostninger med 2.000 kroner, og 20.000 sigaretter og 473 liter brennevin er inndratt.

Påtalemyndigheten ønsket også inndragning av Mercedesen som ble brukt til smuglingen. Den er imidlertid registrert på en kvinne i Latvia, og det har ikke lykkes politiet å varsle bileieren om begjæringen om inndragningen.

Politiet har ikke vært i kontakt med latviske myndigheter om saken, og det mener retten burde vært gjort. Derfor ble inndragningsbegjæringen hva bilen angår avvist av retten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Snart Europa League-standard

    Når Strømsgodset kommer på Sarpsborg-besøk søndag, vil det være Europa League-standard på Sarpsborg stadion. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Ifølge styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug, er det bare småting som gjenstår, som blant annet storskjerm og tette sideveggene på samtlige tribuner. UEFA kommer for å godkjenne stadion neste onsdag.

  • – Hadde klart oss uten Viken

    Senterpartiets Johan Edvard Grimstad er skuffet over at storfylket Viken nå blir en realitet. I går ble regionreformen på ny vedtatt da kristelig folkeparti og regjeringspartiene kom til enighet. Grimstad forstår ikke hvorfor Østfold må slås sammen med Buskerud og Akershus når andre fylker på omtrent samme størrelse slipper.