NRK Meny
Normal

Dømt for salg av smuglersprit til tenåringer

En 54 år gammel mann er dømt til fengsel i 120 dager for salg av smuglerbrennevin og tobakk. En 14-årig jente ble kjørt til sykehus med alkoholforgiftning etter å ha drukket brennevin hun hadde kjøpt av mannen.

Sprit

En 54-årig sarping er dømt for salg av smuglerbrennevin. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I mars 2013 fant politiet 95 liter brennevin, 321 bokser øl, 30 liter vin, 20 pakker rulletobakk og 2345 sigaretter i hjemmet til mannen i Sarpsborg sentrum.

54-åringen erkjente seg delvis skyldig da han i forrige uke møtte for tingretten i Sarpsborg. Der kom han med en forklaring om at han hadde flere venner som fikk disponere boligen hans til oppbevaring av drikkevarer og tobakk. Han tilstod at 12 liter av brennevinet var hans eget, og at han hadde kjøpt det av en venn i Sverige.

Sarpsborg tingrett trodde ikke noe særlig på den forklaringen. I leiligheten ble det funnet regnskap for kjøp og salg av alkohol og tobakk.

Tilstod i avhør

I politiavhør da saken ble rullet opp i mars 2013 innrømmet mannen at han hadde solgt både alkohol og tobakk til ulike kunder gjennom en periode på 15 måneder. Da forklarte han at han kjøpte brennevinet for 125 kroner flasken og at han fikk nye leveranser annenhver uke.

En nabo kunne fortelle retten at han ble blitt oppsøkt av to yngre jenter som banket på og spurte om det var der de fikk kjøpt alkohol.

14-åring til sykehus

To jenter forklarte for retten at de hadde handlet hos mannen da de var 14 og 16 år gamle. De hadde kjøpt en liter vodka for 300–400 kroner. De hadde delt brennevinet med en tredje venninne. Det endte med at denne venninnen ble kjørt bevisstløs til sykehus i ambulanse. Hun hadde en promille på 2,6, og måtte pumpes.

Flere vitner, som alle var mellom 15 og 17 år, kunne fortelle at de hadde fått kjøpt brennevin av mannen. De forklarte at han gikk under kallenavnet «Vodkamannen».

Politiadvokat Susanne Ihlebæk la ned påstand om at mannen måtte dømmes til fengsel i 120 dager. Sarpsborg tingrett kom fra til samme resultat. I tillegg har retten bestemt at alkohol og tobakken som ble funnet i mannens bolig skal beslaglegges.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.