NRK Meny
Normal

Torpedoer dømt for ran og bortføring

I september ble en litauer bosatt i Eidsberg oppsøkt av tre landsmenn som angivelig hadde i oppdrag å drive inn smuglergjeld på en halv million kroner. Nå er de tre dømt for ran og frihetsberøvelse.

Politi

De tre ble pågrepet etter en stor politiaksjon i Askim og Eidsberg i september.

Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

En bror av litaueren varslet politiet fordi broren hadde ringt ham og sagt at han måtte ha 30.000 euro. Broren sa at han måtte ha hjelp fort, ellers kom han hjem uten hode.

Broren oppsøkte politistasjonen i Ski, der han hadde telefonkontakt med sin bror. En politibetjent ga instrukser under samtalen.

Politiet satte i gang spaning flere steder i indre Østfold, blant annet ved et bolighus.

Ved 12-tiden dagen etter observerte politiet at to menn kom ut av boligen med en person mellom seg. Denne hadde et svart klede over hodet. Mannen ble plassert i baksetet på en bil, og politiet fulgte etter denne bilen.

Etter en halvtimes tid stanset patruljen bilen, og de to ble pågrepet. Tredjemann ble tatt ved bolighuset, i det han prøvde å løpe fra stedet.

Nå har de tre møtt for Heggen og Frøland tingrett. En av de tre erkjente skyld etter samtlige poster i tiltalen, de to andre erkjente delvis straffskyld.

Vold og trusler

Fornærmede og de tiltalte hadde ulike versjoner av bakgrunnen for historien. Fornærmede fortalte at han dagen før hadde blitt oppringt tre-fire ganger av en av de tre, vedkommende ville møte ham. Han hadde egentlig ikke tid, men gikk likevel etter hvert med på å møte ham.

De satte seg i bilen til tiltalte og han spurte om hvilken fortjeneste han hadde hatt på et hussalg. Han ble kjørt til et skogsområde, og da han skulle gå ut av bilen fikk en sprayet tåregass i øynene så han ikke kunne se.

Måtte skaffe 50.000 euro

Han ble dratt ut av bilen og fikk tape foran øynene. Hendene ble tapet sammen på ryggen. Han fikk slag fra alle kanter. De truet med å klippe av ham fingre, brekke beina hans og ta ektefellen og barna. Det var flere personer som truet ham. De tok bankkortet hans, og truet ham til å oppgi koden. De tok ut nær 20.000 kroner fra kontoen hans. Så sa de at han måtte ringe for å skaffe 50.000 euro.

Så ble han spurt om hvor mye penger han hadde hjemme. Han ble kjørt hjem, og fant fram 14.000 kroner som han ga dem. Så gikk turen videre til et annet hus, det samme huset som politet dagen etter så han bli ført ut av.

I dette huset ble han tvunget til å drikke brennevin, samtidig som han ble bedt om å ringe rundt for å skaffe penger, denne gang 30.000 euro.

Mannen våknet i dette huset dagen etter, og det var da han ble ført ut av huset denne formiddagen han ble observert av politiet som spanet.

Skulle innkreve gjeld

Heggen og Frøland tingrett

Heggen og Frøand tingrett fant de tre skyldige i frihetsberøvelse.

Foto: Glenn Thomas Nilsen / NRK

En av de tiltalte forklarte i retten at han hadde fått i oppdrag av en venn i Litauen å innkreve gjeld fra fornærmede. Det var snakk om gjeld på en halv million kroner for smuglervarer som var mottatt men ikke betalt. Han bekreftet bruk av pepperspray og forklarte at de truet ham for at han skulle forstå alvoret.

Tingretten har ikke kunnet fastslå hva som var bakgrunnen for utpressingen, om det dreide seg om gjeldsinndriving eller om det var noen som ville ta del i gevinsten ved hussalget.

Heggen og Frøland tingrett fant bevis for at alle de tre hadde deltatt i frihetsberøvelse og at formålet hadde vært å presse penger ut av ham. Retten mener også at det ma ha vært ytterligere to personer med på dette, to som ikke ble tatt.

En av de tre tiltalte er også dømt for ulovlig retur til Norge etter å ha blitt utvist.

Nesten ferdig sonet

En av de tre tiltalte ble dømt til fengsel i et år og fire måneder, de to andre fikk dommer på fengsel i et år og en måned. De tre er dømt til å betale fornærmede 30.000 kroner i oppreisning.

Samtlige tre har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet, slik at 275 dager av straffen allerede er sonet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stenger E18 i én retning

    En strekning av E18 fra Trollbergtjern til Ørje ble i formiddag stengt i retning Sverige. Omkjøring skiltes via fylkesvei 128. Problemer med steinsprut er årsak til at veien blir stengt. Store steiner har løsnet fra rumlefeltet midt i veien og ført til skader på flere biler.

  • NSB mangler personell

    Ti prosent av NSBs tog på Østlandet er nå enten innstilt, kjører med stengte vogner eller med færre vogner enn normalt, skriver Aftenposten. Årsaken er at NSB mangler personell. Konsernsjef I NSB Geir Isaksen sier til Aftenposten at de har kvittet seg med for mange ansatte.