NRK Meny
Normal

Raner må betale erstatning til bankansatte

Mannen som ranet Spydeberg Sparebank i oktober er dømt til fengsel i to år og to måneder. Heggen og Frøland tingrett har også dømt ham til å betale samlet 115.000 kroner i oppreisning til fire ansatte i banken.

Ran Spydeberg

En 20 år gammel mann er dømt til fengsel i to år og to måneder for ranet av Spydeberg Sparebank i oktober i fjor.

Foto: Overvåkningsbilder
Byline Ketil Strebel
Journalist

Artikkelen er flere år gammel.

Da saken var oppe for retten uken før påske tilstod den 20 år gamle Askim-mannen at det var han som ranet banken.

Utbyttet av ranet ble 2.000 kroner og en mobiltelefon.

Aktor i saken la ned påstand om fengsel i to og et halvt år.

Blakk og deprimert

I retten forklarte 20-åringen at han hadde startet dagen med å dra i butikken, der han kjøpte en seks-pakning med øl. Han dro hjem og drakk ølet, og han fortalte at han var blakk og deprimert. Han brukte også noe cannabis.

Da bestemte han seg for å rane en bank. Han hadde tidligere kjøpt en startpistol. Denne hadde han kappet av løpet på og loddet på et nytt løp. Han hadde også kjøpt ammunisjon til startpistolen, men ammunisjonen hadde han bearbeidet ved å fylle i mer krutt og legge i prosjektiler. I retten forklarte han at han hadde gjort dette for å skyte på blink med våpnet.

Væpnet ran i Spydeberg

Store væpnede styrker fra politiet rykket ut etter at ransalarmen gikk i Spydeberg sparebank.

Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK

Han tok mopeden og kjørte til Spydeberg. Han parkerte i et skogholt bak Spydeberg stasjon, der han tok en røyk og tenkte på om han skulle gjennomføre ranet eller ikke.

Han la ytterjakka igjen ved mopeden og gikk til banken. Han hadde på seg lue, skjerf og solbriller.Han gikk en runde bak bygget før han gikk inn i banklokalet.

Skjøt i taket

Da han kom inn i lokalet skjøt han et eller to skudd i taket. Så gikk han bort til kassen, tok opp en pose og ba kassereren fylle den med penger. Kassereren la de pengene hun hadde tilgjengelig en konvolutt og ga dem til raneren.

Ran i Spydeberg

Raneren fyrte av skudd inne i banklokalet.

Han spurte etter mer penger og kom rundt skranken. Kassereren sa at pengene var i hvelvet, og at hun ikke hadde koden dit. Da tømte raneren et myntbrett med mynter opp i posen.

Raneren tok med kassereren inn på baksjefens kontor og sa at hvelvet skulle låses opp. Banksjefen sa da at han ikke hadde koden, hvelvet var låst med tidslås og kunne ikke åpnes.

Truet med blodbad

Raneren var irritert da han forlot banken, han sparket i veggen på vei ut og sa at «dette skal dere få svi for, jeg kommer tilbake». Heggen og Frøland tingrett fant det bevist at raneren også hadde brukt ord som «blodbad» og «massakre».

Raneren løp til stedet han hadde parkert mopeden. På veien hjem stanset han og brant opp skjerfet og luen han hadde benyttet under ranet. Han kastet også fra seg en mobiltelefon som han hadde tatt med seg fra banken, den tilhørte en av de ansatte.

På kvelden dagen etter ble mannen oppsøkt av politi hjemme. Det var væpnet politi utstyrt med skjold som kom.

Dramatisk opplevelse

Heggen og Frøland tingrett slår fast at raneren fremstod som aggresiv og meget truende, både for bankens ansatte og kundene som var i banklokalet.

Retten fremhever spesielt skuddene i taket som en dramatisk opplevelse.

Da mannen ble pågrepet dagen etter ranet, fant politiet en cannabisplante og og åtte gram marihuana. Dommen fra Heggen og Frøland tingrett omfatter også bruk og oppbevaring av narkotika.

I formildende retning la retten vekt på at mannen tilstod ranet i begynnelsen av november, i et avhør han selv hadde tatt initiativ til.

Må betale erstatning

Det ble også lagt ned påstand om at 20-åringen skal betale erstatning til fire av de ansatte i banken.

Retten kom fram til at mannen må betale 70.000 til den kassereren som ble truet til å gi fra seg penger og 15.000 kroner til hver av tre andre ansatte som var til stede under ranet.

Heggen og Frøland tingrett har også bestemt at pistolen mannen benyttet under ranet, ammunisjon, cannabisplanten og marihuanaen samt en del annet utstyr skal beslaglegges.

20-åringen har sittet fengslet siden han ble pågrepet dagen etter ranet. Av dommen på fengsel i to år og to måneder er vel et halvt år sonet i varetekt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Motstandsbevegelsen får demonstrere

  Den nordiske motstandsbevegelsen får demonstrere i Fredrikstad likevel, opplyser deres advokat Nils Nordhus.

  – Politiet har tilbudt mine klienter å demonstrere i Fredrikstad under de samme betingelsene som tidligere, men på andre datoer enn den 29. juli. Dette er oppe til vurdering hos Den nordiske motstandsbevegelsen, sier han.

  Nazi-demontrasjonstog i Falun 1. mai 2017
  Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
 • Kripos advarer mot "Snap map"

  Kripos advarer foreldre mot den nyeste Snapchat-oppdateringen, «Snap map», som gjør det mulig for andre å se hvor du befinner deg. – Generelt så vet vi at de som ønsker å utnytte barn vil oppsøke steder hvor barna er, og kanskje utgi seg for å være barn selv. Derfor er det viktig at foreldre vet om den nye funksjonen i Snapchat, og vet hvem barna har åpen profil for og ikke, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due, til Nettavisen.