NRK Meny
Normal

Dømt for overgrep i Østfold

Den tiltalte i lommemannsaken ble frikjent for et tilfelle av voldtekt, men ble ellers dømt på alle punkter i Follo tingrett mandag.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Retten mener at mannen totalt har begått overgrep mot 66 gutter, og han ble dømt til forvaring i ni år med en minstetid på seks år.

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

58-åringen fra Bergen ble dermed dømt for overgrep mot sju gutter i Østfold. Fire av overgrepene skjedde i Askim, to i Fredrikstad og ett i Rygge.

Dommer Eirik Vikanes sier retten har oppfattet de fornærmede i saken som troverdige og at de har gitt sammenfallende forklaringer.

Retten mener at mannen totalt har begått overgrep mot 66 gutter, og han ble dømt til forvaring i ni år med en minstetid på seks år. Det er i tråd med aktors påstand.

Må betale erstatning

I tillegg til forvaringsdommen, må han betale mellom 25.000 og 125.000 kroner i erstatning til 64 ofre, over 2,5 millioner kroner totalt. Han må også betale 500.000 kroner i sakskostnader, noe som er uvanlig i straffesaker.

Totalt må han betale 235.000 kroner til de sju ofrene i Østfold.

Erstatninssummen er betydelig lavere enn det bistandsadvokatene hadde fremmet krav om. Ofrene for Lommemannen har framsatt krav om til sammen 7,5 millioner kroner.

Mannens forsvarer, Gunhild Lærum, sier til NTB at de ennå ikke har bestemt seg for om de vil anke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK