Normal

Dømt for drapsforsøk

En 53 år gammel mann knivstakk lederen for instusjonen der han bodde. Sarpsborg tingrett fant ham skyldig i drapsforsøk og nå er han dømt til tvungent psykisk helsevern.

Sarpsborg tingrett

Sarpsborg tingrett fant en 53 år gammel mann skyldig i tiltalen om drapsforsøk.

Foto: Rainer Prang / NRK

53-åringen har vært psykiatrisk pasient i en årrekke. Siden 2007 har han bodd i ulike boliger og institusjoner. For tre år siden flyttet han til en døgnbemannet bolig i Sarpsborg.

Krangel om skyss til byen

På vårparten i fjor hadde mannen en diskusjon med lederen for boenheten. Mannen hadde hatt tilbud om skyss inn til sentrum hver dag, dersom han ønsket det. Etter hvert ble dette tilbudet inndratt. Han oppfattet det slik at det var noe som var bestemt for å holde utgiftene nede.

Lederen for boenheten forklarte i retten at mannen hadde mistet skyssordningen fordi mannen hadde benyttet turene til å ruse seg i sentrum og til å skaffe rusmidler som han brakte tilbake til boenheten.

– Skulle straffe ham

Et par uker senere, i begynnelsen av juni, var lederen for boenheten i oppholdsrommet der han satt og snakket med en annen beboer. Da kom 53-åringen og satte seg ned ved siden av lederen.

I retten forklarte tiltalte at han ville straffe lederen litt. Han hadde med seg en lommekniv og bestemte seg for å stikke ham i armen. Han forklarte også at han løp etter ham for å skremme ham.

Stakk mot brystet

Lederen forklarte at han hadde registrert at mannen kom inn i rommet. Han sa at angrepet hadde kommet raskt, uten at de to hadde snakket sammen på forhånd.

Han fortalte at tiltalte hadde tatt tak i skulderen hans og trukket ham bakover, og at han stakk kniven med stor kraft mot brystregionen hans. Da han ble trukket bakover hadde han skjøvet armene framover i refleks for å gjenvinne balansen, derfor traff kniven armen hans. Han oppfattet det slik at tiltalte hugget knivet mot brystet hans.

Lederen forklarte også at tiltalte noe senere hadde løftet kniven og gått mot ham samtidig som han sa at han skulle drepe ham. Lederen løp ut, og tiltalte løp etter og ropte ut drapstrusler.

Tvil om drapsforsøk

Tingretten var delt i synet på hvorvidt 53-åringen hadde prøvd å drepe lederen for boenheten. Flertallet, de to legdommerne, mente at det dreide seg om drapsforsøk. Fagdommeren fant rimelig tvil om hensikten hadde vært å drepe, og mente saken måtte karakteriseres som alvorlig voldshandling med kniv.

Sakkyndige som forklarte seg for retten anser at 53-åringen var psykotisk da episoden fant sted, og dette har retten lagt til grunn.

Tingretten konkluderer med at det er stor fare for nye, alvorlige voldshandlinger. Etter samlet vurdering har retten kommet fram til at det er nærliggende fare for at mannen vil begå nye voldshandlinger dersom han ikke overføres til tvungent psykisk helsevern.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i frisørsalong

    4 personer fikk i seg røyk og måtte undersøkes av helsepersonell etter at det begynte å brenne i en frisørsalong i Fredrikstad i ettermiddag. Brannen ble raskt slukkes melder politiet på Twitter.

  • Full storm i kastene

    Den kraftigste vinden i Østfold under ekstremværet "Knud" ble observert ved Strømtangen fyr, med liten storm i middelvind ifølge Meteorologisk institutt. Enkelte vindkast målte 28,7 m/s, altså full storm.