NRK Meny
Normal

Dømt for å ha senket luksusbåt

To menn fra Sarpsborg er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i ti måneder for forsikringssvindel. Retten fant de skyldig i å ha senket en luksusbåt på 62 fot for å få utbetalt forsikringssummen.

Etter mistanke om forsikringssvindel ble en Sunseeker hevet utenfor Hvaler i mai 2011

Etter mistanke om forsikringssvindel ble en Sunseeker hevet utenfor Hvaler i mai 2011.

Foto: IF Skadeforsikring

Etter tre år med rettsrunder er de to mennene, 53 og 37 år gamle, funnet skyldige, melder Fredriksstad Blad.

Den 15 år gamle båten, som var et oppussingsprosjekt, ble kjøpt i Frankrike for omkring 1 million kroner. Den ble forsikret for omkring det dobbelte.

Forsikringsselskapet fattet mistanke om svindel og gjennomførte en storstilt og dyrebar aksjon for å heve båten. I mai 2011 ble båten hevet og mennene anmeldt.

Dømt i tingretten

I desember 2011 gikk saken for Fredrikstad tingrett. Der ble begge funnet skyldig etter tiltalen.

– Retten finner det derfor hevet over enhver rimelig tvil at det var de to tiltalte som åpnet bunnventilen etter at båten var tauet ut fra havna i Strömstad og at de gjorde det i den hensikt å senke båten for å forsikringssummen for denne, står det i dommen fra Fredrikstad tingrett.

Satte lagmannsrettens dom til side

Begge anket dommen fra tingretten, og saken kom opp for Borgarting lagmannsrett for to år siden. I lagmannsretten ble begge frifunnet.

Påtalemyndigheten anket frifinnelsen i lagmannsretten til Høyesterett. Høyesterett satte kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett til side og sendte saken i retur til lagmannsretten. Nå har Borgarting lagmannsrett altså behandlet saken på nytt og har kommet fram til et annet resultat enn ved forrige rettsrunde.

Borgarting lagmannsrett har dømt de to til 10 måneder ubetinget fengsel, melder Fredriksstad Blad. De må i tillegg betale 20.000 kroner i saksomkostninger hver, og de er dømt til å betale If Skadeforsikring 659.000 kroner som skal dekke selskapets utgifter til heving av båten og undersøkelser av saken for øvrig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55!

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».