NRK Meny
Normal

Dom om falsk anmeldelse ble gjort om

En 20-årig kvinne fra Halden er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for anklager om falsk voldtektsanmeldelse. I Halden tingrett ble kvinnen dømt til fengsel.

Sarpsborg tingrett

Borgarting lagmannsrett var samlet i Sarpsborg da ankesaken fra Halden-kvinnen ble behandlet.

Foto: Rainer Prang / NRK

En lørdag i august for to år siden kom kvinnen til Halden politistasjon og anmeldte en navngitt mann for voldtekt. Voldtekten skulle ha funnet sted i mannens leilighet natten i forveien. Anmeldelsen førte til at mannen ble pågrepet samme kveld, siktet for voldtekt.

Da kvinnen ble avhørt dagen etter forklarte hun at hun hadde blitt voldtatt.

Ville ikke komme til avhør

Seks uker senere ble kvinnen med en tekstmelding innkalt til nytt avhør. Da svarte hun at hun ikke ville komme til avhør, og at hun ikke ville anmelde forholdet.

Politiet sendte en ny tekstmelding med spørsmål om hun ikke hadde blitt voldtatt. Da svarte kvinnen i en ny melding:

– Han var veldig full, jeg ble tvunget av venninna mi å anmelde det, men jeg ville det ikke.

Mannen ble løslatt to dager etter at han ble pågrepet. Siktelsen mot ham ble henlagt i oktober 2013 som «intet straffbart forhold».

Ba mannen om unnskyldning

Kvinnen tok flere ganger elektronisk kontakt med mannen hun hadde anmeldt. Hun sendte blant annet en tekstmelding der det stod:

– Jeg ville bare si unnskyld, jeg vet du ikke voldtok meg. Jeg var sliten, redd og oppgitt. Jeg vil gjerne snakke med deg ansikt til ansikt, vil ordne opp i dette.

Halden Tingrett

Kvinnen ble domfelt i Halden tingrett.

Foto: Rainer Prang / NRK

I januar i år møtte kvinnen for tingretten i Halden, tiltalt for falsk voldtektsanmeldelse. Hun erkjente ikke straffskyld etter tiltalen. Tingretten konkluderte med at kvinnen hadde hatt frivillig seksuell omgang med mannen, og slo fast at hun forklarte seg bevisst uriktig da hun ble avhørt om saken.

Dommen fra Halden tingrett lød på fengsel i åtte måneder. Halve straffen ble gjort betinget.

Anket dommen

Kvinnen anket dommen fra Halden tingrett. Ankesaken gikk for Borgarting lagmannsrett i Sarpsborg i slutten av august. Juryen i lagmannsretten svarte nei på spørsmålet om kvinnen var skyldig i å ha levert en falsk anmeldelse.

Dermed ble kvinnen frifunnet av lagmannsretten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.