Hopp til innhold

Ungdom dør av livsfarlig rusmiddel

Det ecstacy-lignende stoffet PMMA gjør at personer dør av overoppheting - nå er nok en obduksjonsrapport klar etter at en yngre mann døde i Mysen.

PMMA-piller beslaglagt i USA

PMMA-piller beslaglagt i USA.

Foto: Justisdepartementet i USA/Wikipedia

Vigdis Vindenes

Overlege (PHD) Vigdis Vindenes ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Foto: Folkehelseinstituttet

Dette er det 16. rapporterte dødsfallet i Norge siden det første ble rapportert inn i juli i fjor.

Mannen som ble funnet død i Mysen 17. mai i år, døde av en overdose av ecstasy, blandet med PMMA. Det viser obduksjonsrapporten som ble klar i dag.

Et typisk eksempel ifølge Folkehelseinstituttet.

Det mest dødelige stoffet i Norge nå

Overlege Vigdis Vindenes på divisjon for rettsmidisin- og rusmiddelforskning ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, sier at dette stoffet nå er det mest dødelige rusmiddelet som finnes i Norge.

– Det er et stoff folk kjøper og tror det er amfetamin. Så har det altså en litt annen virkning - det tar litt lengre tid før ruseffekten inntrer. Da tar man gjerne mer - men stoffet er også mer toksisk (giftig).

– Slik at brukeren kan få økt puls, økt blodtrykk, økt kroppstemperatur. Etterhvert utvikler det seg en livstruende overoppheting. Man kan få hjerterytmeforstyrrelser, pusteproblemer, nyrefunkssjonssvikt og etterhvert så vil personen kunne få kramper som kan ende i dødsfall.

– Det er en mye større andel dødsfall av PMMA enn vi ser for noen andre stoffer som vi analyserer, så dette er et veldig farlig stoff å innta, sier Vindenes. Men stoffet har ikke den samme utbredelsen som de tradisjonelle rusmidlene.

Personer fra tenårene og helt opp i 50-årene har omkommet etter PMMA-overdoser i Norge det siste året.

– Sensasjonelt høyt tall

I Norge er det rundt 300 overdosedødsfall som følge av rusmidler hvert år, og i det perspektivet er ikke 16 et stort antall, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Jørg Mørland.

– Men ikke noe annet sted i verden er det registrert så mange dødsfall på grunn av PMMA. Sånn sett er antallet sensasjonelt høyt, påpeker Mørland til NRK.no.

Stoffet er en amfetaminvariant og ser ut som amfetamin, men har en annen ruseffekt. Brukere tar derfor ofte mer for å oppnå den vante effekten.

– Uvitenhet gjør stoffet farligere

En av årsakene til dødsfallene er at amfetamin er et stoff som har stor utbredelse i Norge. Mørland anslår at det daglig tas mellom 30.000 og 50.000 rusdoser amfetamin på landsbasis.

Han påpeker at det er grunn til å advare mot alle illegale stoffer, men at PMMA skiller seg ut. Om man bruker PMMA i den tro at det er amfetamin, kan det få fatale konsekvenser.

– Dette stoffet er spesielt, fordi det er mye mer giftig enn de stoffene brukere vanligvis får når de handler speed eller amfetamin på gata, påpeker han.

Man må oppsøke lege om man mistenker at man har fått i seg PMMA, for å unngå de alvorlige bivirkningene, understreker Mørland.