NRK Meny
Normal

– Synd hvis den bare råtner bort

Biolog vil bevare den døde delfinen som ble funnet i Skjeberg i helgen.

Død delfin

Denne Kvitnosen ble funnet gjennomfrossen i Skjeberg lørdag.

Foto: Jan Ingar Båtvik

Lørdag ble en død delfin av typen kvitnos funnet gjennomfrossen i fjærkanten på Søndre Karlsøy i Skjeberg. Mange har tatt turen for å se på og ta bilde av den.

Rune Aae

Rune Aae fra Høgskolen i Østfold betrakter den døde delfinen.

Foto: Jan Ingar Båtvik

Nå vil biolog Jan Ingar Båtvik ta vare på det nesten tre meter lange pattedyret, slik at enda flere kan få glede av synet.

– Når man finner et litt spesielt objekt som dette er det nesten for galt at skrotten skal råtne bort. Vi håper å kunne ivareta skjelettet i alle fall, sier han til NRK.

Planen er at delfinen skal skjelleteres og gis til Ytre Hvaler Nasjonalparksenter, der den skal henge i taket, skriver sa.no.

– Kan ha dødd av alderdom

Kvitnos er den vanligste delfinarten langs norskekysten. Den holder til i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Båtvik mener det er vind og vær som har drevet den til Skjeberg.

– Det er det mest sannsynlige. Den har ingen ytre skader, så den har nok dødd av alderdom eller sult, forteller han.

– Det er faktisk ingen som vet hvor gamle delfiner blir. Selv om Kvitnosen er den vanligste delfinarten langs norskekysten vet vi merkelig lite om den, legger Båtvik til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Døde trolig av overdose


    To menn som ble funnet døde i en bolig på Torp i Fredrikstad for ti dager siden, døde trolig av overdoser. Det viser en foreløbig obduksjonsrapport, sier krimsjef ved Fredrikstad politistasjon Rune Albertsen. Politiet mistenker ikke at det har skjedd noe kriminelt i forbindelse med dødsfallene.

  • Ny styreleder i Helse Sør-Øst

    Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem overtar som styreleder i Helse Sør-Øst. Gjedrem erstatter Ann-Kristin Olsen som ble Norges første kvinnelige politimester i Halden i 1983. Det er Helse- og omsorgsministeren som har utnevnt det nye styret.