NRK Meny
Normal

– Synd hvis den bare råtner bort

Biolog vil bevare den døde delfinen som ble funnet i Skjeberg i helgen.

Død delfin

Denne Kvitnosen ble funnet gjennomfrossen i Skjeberg lørdag.

Foto: Jan Ingar Båtvik

Lørdag ble en død delfin av typen kvitnos funnet gjennomfrossen i fjærkanten på Søndre Karlsøy i Skjeberg. Mange har tatt turen for å se på og ta bilde av den.

Rune Aae

Rune Aae fra Høgskolen i Østfold betrakter den døde delfinen.

Foto: Jan Ingar Båtvik

Nå vil biolog Jan Ingar Båtvik ta vare på det nesten tre meter lange pattedyret, slik at enda flere kan få glede av synet.

– Når man finner et litt spesielt objekt som dette er det nesten for galt at skrotten skal råtne bort. Vi håper å kunne ivareta skjelettet i alle fall, sier han til NRK.

Planen er at delfinen skal skjelleteres og gis til Ytre Hvaler Nasjonalparksenter, der den skal henge i taket, skriver sa.no.

– Kan ha dødd av alderdom

Kvitnos er den vanligste delfinarten langs norskekysten. Den holder til i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Båtvik mener det er vind og vær som har drevet den til Skjeberg.

– Det er det mest sannsynlige. Den har ingen ytre skader, så den har nok dødd av alderdom eller sult, forteller han.

– Det er faktisk ingen som vet hvor gamle delfiner blir. Selv om Kvitnosen er den vanligste delfinarten langs norskekysten vet vi merkelig lite om den, legger Båtvik til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.