NRK Meny
Normal

Digitaliserer festningen

Det gamle møter det moderne, når "QR kode" introduseres på Fredriksten festning.

På Fredriksten festning i Halden har man i over et år hatt "geocaching", og fra 2011 har det vært vist et lysspill fra helautomatiske filmfremvisere på festningmurene etter mørkets frembrudd, som tilbud til besøkende.

I 2013 var det rundt 300.000 registrerte besøk på Fredriksten, og nå tilbys de lett tilgjengelig teknologi, som skal gi forbedret informasjon til turistene gjennom "Festningsløypa".

Les også:

Morten Kjølbo, festningsforvalter Fredriksten

GAMMEL MØTER NYTT. - Vi er opptatt av å være tilstede på de plattformene som våre besøkende er, sier Morten Kjølbo.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tilpasset mobilskjermen

Fredriksten festning møter årets besøkende med ytterligere moderne og effektiv informasjonsformidling gjennom det som kalles "QR kode".

QR kode er den nyeste kanalen festningen nå skal bruke for å tilrettelegge for enkel informasjonstilgang til de besøkende.

Informasjonen skal kunne lastes ned, og være et faktabasert supplement til det materiellet som allerede foreligger for Festningsløypa.

- Det er veldig hyggelig å kunne tilby de besøkende en ny og moderne formidlingskanal. Vi er opptatt av å være tilstede på de plattformene som våre besøkende er, og håper selvfølgelig at dette blir et positivt tillegg til websider og festningens facebook, sier festningsforvalter Morten Kjølbo.

QR kode-formatet tar hensyn til små mobilskjermer, tekstene er utarbeidet nettopp med tanke på det, og samtidig visualiseres de gjennom fine bilder.

Les også:

12 av 16 punkter i QR

Fra Fredriksten festning er utsikten over til tidligere fiendeland Sverige godt synlig fra toppen av festningen ved Klokketårnet og fra andre punkter høyt på festningen, som troner over Halden by. På motsatt side av Iddefjorden lå svenske hærstyrker og ventet på å kunne innta festningen, noe svenskene aldri var i stand til under flere angrep.

Fra Dronningens bastion lenger ned i festningen, kan man se mot Halden sentrum og elva Tista.

I følge historier ble svenske soldater drevet ut på en bro over Tista, da byen stod i flammer på nordsiden av elva. Fra festningen på sydsiden kunne de norske soldatene meie ned svenskene i hopetall og guider kan dramatisk fortelle om at vannet var "rødt av blod fra Tista helt til Hvaler".

Den såkalte Festningsløypa går innom de mest kjente og viktige punktene på fredriksten festning, og består av totalt 16 punkter. Kjøbo forteller at det er laget QR kode på 12 av disse punktene.

- QR gir også gode muligheter for å legge inn film- og lydsnutter, der det er naturlig for å gjøre historiefortellingen levende. QR-kodene på Fredriksten festning kan lastes ned på både engelsk og norsk, forteller festningsforvalteren.

Lars-Henrik Erichsen

SUKSESS. Lars-Henrik Erichsens geocahing-løype via mobiltelefon har vært en suksess på Fredriksten festning. Nå lanseres ytterligere mobiltelefontilpassede informasjonsløsninger for turistene.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Skattejakt på Fredriksten

Geocaching er en slags orienteringslek med GPS. Cacher finnes over hele verden, og det skal være 1, 5 millioner av dem.

- Jeg har reist i flere land, og drevet jakt på cacher. Det er en veldig artig og lærerik hobby, sier Lars-Henrik Erichsen.

I 2013 bidro han bidratt til at festningen i Halden har kommet på geocache-kartet, og etter kort tid toppet festningscachen nettstedet "Geocaching i Norge" sin liste over de mest populære.

På Fredriksten festning er det laget en løype bestående av åtte poster.

Enhver festning med respekt for seg selv har sitt eget spøkelse. Fredriksten har til og med et kvinnelig spøkelse - Den hvite dame, eller Den grå dame, som hun også kalles noen ganger.

Den hvite dame guider deg via mobiltelefonen gjennom løypen og forteller ting du kanskje ikke visste om Fredriksten festning.

- På hver post skal du finne en bokstav eller et tall som til slutt blir koordinatene, som skal føre deg til «cachen», forteller Erichsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK