SE OGSÅ: |
ALT OM: |
Tall fra det svenske næringsmiddeltilsynet viser at det er diarébakterier i hver femte kylling i Sverige.
Tilsynet har undersøkt slaktekyllinger fra elleve forskjellige slakterier. Det skriver Aftonbladet.
En av ti fileter i Norge
Ifølge forbrukerbrogrammet FBI ble det tidligere i år funnet de samme bakteriene i hver tiende kyllingfilet solgt i Norge.
Folkehelsa mener at så mange som 30.000 nordmenn får sykdommen hvert år. Smitten finnes i ubehandlet drikkevann, ville fugler og i kyllingfilet. I Danmark og Sverige har alle fjærfeprodukter lenge vært merket med hygieneadvarsler for at forbrukerne ikke skal bli syke av salmonella og campylobacter.
Prior Norge, som er desidert største kyllingprodusent her i landet, har etter at Forbrukerinspektørene konfronterte dem med saken bestemt seg for å innføre en lignende merking av norsk kylling.
Bakterien dør ved steking
Bakterien kan gi kvalme og kraftig diare. Steking av kyllingkjøttet dreper bakterien. Man skal alltid være nøye med å gjennomsteke kjøttet.
Smitten overføres ofte ved at man bruker samme kniv og skjærebrett til kyllingkjøtt som til andre matvarer.