Normal

Dette kan være ulvene i Hobøl

Et bilde tatt av viltkamera viser det som kan være to ulv i Hobøl – tatt allerede i fjor sommer.

Ulv i Hobøl

Disse to skal ha blitt fanget opp på et privat viltkamera i 2015.

Foto: Privat

Bildet viser to ulver på en skogsvei, et bilde som er ganske unikt for Hobøl.

– Det er det første bildet vi har fått inn som viser to ulver samtidig i Hobøl, i nyere tid. Det har vært mange spekulasjoner på om vi har mer enn én ulv, og dette er bevis på at det var to ulv som gikk etter hverandre på det tidspunktet, forklarer Vegard Aarnes, skogbrukssjef i Hobøl, Spydeberg og Askim.

Jan Huseklepp Wilberg, rovviltansvarlig i Oslo og Akershus for Statens naturoppsyn, mener det er vanskelig å slå fast at det er ulv, de har heller ikke gjort funn som tyder på at det var flere ulv i Hobøl på det tidspunktet.

Er spent på opphavet

Bildet skal være tatt i midten av juli 2015.

– Bildet er fanget opp av et kamera midt i Hobøl. Han som har viltkameraet ønsker ikke at vi offentliggjør lokasjonen. Vi har ikke grunn til å tro at bildet ikke er ekte, sier han.

Det mange lurer på, er om det er et nytt mosserevir, at tispa har fått seg make.

– Det er spennende å se om det kommer inn flere spor og bilder etter to ulike ulver. Det er levert inn ekskrementer etter dyr til Rovviltdata og da er det interessant å se om man kan finne ut hvor det andre dyret er fra. Tispa kom fra Enebakk i sin tid, så slektsgranskingen blir spennende, sier han.

Les også:

Ikke spor etter ulv i fjor sommer

Wilberg, er ganske sikker på at det er ulv man ser på bildet.

– Det ser ut som om det er to ulv, men det er vanskelig å si helt sikkert, det kan jo være to hunder som ligner på ulv, sier han.

Rovviltansvarlig sier at de ikke har funnet spor etter to ulv på den tiden bildet skal være tatt.

– Forrige vinter og denne vinteren har vi sporet en del i Hobøl og mot Vansjø, det området som var det gamle mossereviret. Da har vi bare fått DNA-treff og spor etter ett dyr. Og det er den tispa som har vært der i ett og et halvt år. Det var en valp fra Østmarkakullet i 2013, opplyser han.

I helgen ble en hund tatt av ulv ved Såner. Statens naturoppsyn sikret spor og avføring på stedet, og de mener det er snakk om angrep av to ulver.

– Vi har fire prøver som Rovdata kan analysere. Det er for tidlig å si om det er skjedd en parrdannelse, men når vi får svar på prøvene etter påske, får vi vite mer, sier han.

– Ingen grunn til å frykte ulveangrep

Rovviltansvarlig opplyser at i Østfold er det ulv i Halden-området, grensa mot Rømskog i tillegg til ulven i Hobøl.

Wilberg sier at folk ikke har grunn til å frykte ulveangrep på mennesker.

– Per i dag er det ingen folk som har blitt angrepet av ulv i Skandinavia i nyere tid, så det er ikke grunn til å frykte at ulv skal angripe. Man kan selvfølgelig aldri garantere noe. Men det har vært vanlig at det går med noen hunder i de ulveområdene vi har, det skjer jo hvert år, forklarer han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort alkoholsalg i Värmland

    Det selges årlig nesten 10 liter ren alkohol pr. innbygger i Värmland, nabofylket til Østold. Dette er en halv gang over landsgjennomsnittet, melder Sveriges Radio Värmland. Tallene forklares med mye turisme og ikke minst nordmennenes grensehandel.

  • Stopper byggeplaner i Sarpsborg

    Planene om å sette opp ett fire-etasjes bygg i gågata i Sarpsborg blir stoppet av fylkesmannen. Sarpsborgs politikere hadde gitt dispensasjon til å sette opp bygget i et trehusmiljø fra 1800-tallet. Disse byggene er gitt verneverdi av kommunen og står på en liste hos Riksantikvaren. Fylkesmannen mener de ikke kunne gi dispensasjon, fordi det strider med sentrumsplanen for Sarpsborg kommune.