NRK Meny
Normal

Dette kan skje igjen

Veisjefen i Østfold sier det ikke er penger til å forhindre fremtidige oversvømmelser på E18.

Flom på E18

E18 måtte stenge tirsdag kveld på grunn av flom og ble ikke åpnet før fredag. Store vannmengder gjorde sitt til at vegvesenet måtte grave opp veien og drenere bort vannet. Veisjefen sier de ikke har penger til å unngå en ny stengning ved flom.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Vegsjef i Østfold, Turid Stubø Johnsen

Veisjef i Østfold, Turid Stubø Johnsen.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

– For å utradere enhver risiko, så kreves det helt nybygde veier på store strekninger. Det er det per i dag ikke budsjettmessige muligheter for, sier veisjef Turid Stubø Johnsen.

E18 måtte stenge tirsdag kveld på grunn av flom og ble ikke åpnet før fredag. Store vannmengder gjorde sitt til at vegvesenet måtte grave opp veien og drenere bort vannet.

LES OGSÅ:

– Myndighetene har sviktet

Beredskapssjefen i Marker kommune, Jørgen Sæterdal, reagerer kraftig på at E18 har vært stengt i flere dager. Han mener at myndighetene og Vegvesenet har sviktet.

– Det hele virker noe tilfeldig. Dette er antageligvis mer enn en naturgitt hendelse. Det er kanskje en systemulykke.

– Hva tenker du på da?

– Da tenker jeg at det kan være ordninger som ikke fanger opp tilstrekkelig vedlikehold – at man ikke har gjort de analysene man skal. Det kan være alt fra privatisering til endrede rutiner.

(Artikkelen fortsetter under)

Video Vannproblemer

Vannproblemer i Indre Østfold førte til at E18 måtte stenges.

Evaluerer situasjonen

Han mener også at kommunen fikk altfor dårlig informasjon fra veimyndighetene. Veisjefen sier de sendte ut informasjon til alle medier.

– Vi evaluerer det som har skjedd fir å finne ut om det er noe som kunne vært gjort bedre. Da kan vi eventuelt bli bedre på det senere.

I tillegg til at E18 måtte stenges på grunn av flommen, så måtte vegvesenet stenge omkjøringsveien etter at også den lå under vann.

En sannsynlig årsaken til vannansamlingen på E18, var et tett dreneringsrør som gikk under europaveien.

Jernbanen ble også stengt

Den store nedbørsmengden har også sørget for at Østfoldbanens østre linje mellom Askim og Mysen stengte torsdag. Strekningen blir tidligst åpnet søndag etter at den ble stengt på grunn av ras.

Beslutningen ble tatt etter at mannskaper fra Jernbaneverket sammen med geologer var på befaring på rasstedet torsdag.

Pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket opplyser at strekningen mellom Askim og Mysen natt til torsdag ble rammet av et ras som følge av masseutglidning ved sporet på grunn av nedbør.

Raset er ikke stort i omfang, men det er vann under og på siden av sporet. Det er alternativ transport for de reisende på strekningen inntil den åpnes igjen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Buss og bil kolliderte

    En person er lettere skadet etter at en bil og en buss har kollidert like ved Fredrikstadbrua på Gamlebysiden. Personen var passasjer på bussen, opplyser politiet på Twitter.

  • Mulig drukningsulykke i Halden

    Nødetatene har rykket ut til Tistedal i Halden etter melding om en mulig drukningsulykke. Det er funnet en livløs mann på stedet. Helsepersonell utfører livreddende førstehjelp på vedkommende.