NRK Meny
Normal

Slik blir den nye gågata i Sarpsborg

Får en solid ansiktsløftning i forkant av 1000-årsjubileet i 2016. Prislapp: 25 millioner kroner.

Ny gågate Sarpsborg

Gågata i Sarpsborg skal få nytt dekke, nye møbler, trær og kunstinstallasjoner.

Foto: Sarpsborg kommune / Illustrasjon

– Jeg er veldig stolt av at vi har en av landets eldste og lengste gågater. Nå er det på tide å få gjort den ny og flott igjen, i forbindelse med at vi feirer 1000 år i 2016. Da er det en flott gave til byen, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) til NRK.no.

Planene har ligget der i flere år, men det er først nå at bystyret i Sarpsborg har gjort et endelig vedtak.

Erik Gressløs og Sindre Martinsen-Evje

Kommunesjef teknisk i Sarpsborg kommune, Erik Gressløs (t.v.) og ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Sist onsdag ble det bestemt, med 24 mot 16 stemmer, at det skal brukes 25 millioner kroner på å ruste opp og dekorere St. Marie gate.

– Nå er det endelig et vedtak på at vi skal gjøre tiltak her, og det vi skal gjøre er jo å forskjønne gågata, sier kommunalsjef teknisk i Sarpsborg kommune, Erik Gressløs.

– Mer attraktiv

Siden åpningen av gågata på 70-tallet har det blitt gjort lite for å fornye den. Nå skal prosjektet sendes ut på anbud, og kommunen tar sikte på at arbeidet med å ruste opp byens «utstillingsvindu» kommer i gang over sommeren.

– Målet er å være ferdig i løpet av neste år, så den er klar til byjubileet, sier Gressløs.

«Olavs by ved fossen» ble grunnlagt i 1016, og kommunen legger mye arbeid i å få byen klar til feiring om halvannet år. Først ble torget pusset opp, senere skal det også gjøres tiltak i Kulåsparken. Men først altså gågata.

– Det blir jo et stort trivselsløft å få nye møbler og planter, kanskje noen nye vann- og kunstinstallasjoner. Først og fremst også for gårdeierne, at gågata kanskje blir mer attraktiv og trekker flere folk, sier ordfører Martinsen-Evje.

Drømmer om ny fontene

Ny gågate i Sarpsborg

Her ønsker Sarpsborg-ordføreren seg en ny fontene som barna hans kan leke i.

Foto: Sarpsborg kommune / Illustrasjon

Nå håper både kommunesjefen og ordføreren at oppussingsiveren skal smitte over på dem som eier byggene langs gågata.

– Det er mange som har vært veldig flinke til å holde ved like og ruste opp, men at de som ikke har gjort det også får en liten puff til å gjøre tiltak. Fasaden er selvsagt også vesentlig i dette bildet, sier Gressløs.

– Vi ser at når det offentlige går inn her og ruster opp, så følger også gårdeierne etter. Det er også det vi ønsker skal skje, sier Martinsen-Evje.

Det endelige utseendet på den fornyede gågata er ennå ikke spikret, men ordføreren har ett personlig ønske han håper å få oppfylt.

– I og med at jeg er småbarnsfar, så ser jeg på den fontenen som ligger i dagens gågate. Der trenger vi noe nytt sånn at jentene mine kan leke litt med vann om sommeren.

Gågate Sarpsborg

Slik ser gågata i Sarpsborg ut i dag.

Foto: Hermund Lybeck kjernli / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vestby-pasienter til Kalnes

    Styret i Sykehuset Østfold har i dag konkludert med at sykehuset er i stand til å ta imot pasienter fra Vestby. Styret ønsket en gjennomgang av hvordan sykehuset skal håndtere blant annet bemanning og korridorpasienter før Vestby-pasientene kommer.

    Sykehuset Kalnes
    Foto: Tor-René Stryger / NRK
  • Se 20:55-nyhetene her

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokken 20:55.