NRK Meny
Normal

Dette er våre mest leste saker i 2014

Party-Ludvig, hyggelige politimenn og årets unge bonde i Norge engasjerte leserne til NRK Østfold dette året.

Årets mest leste NRK Østfold

Ludvig, Tor Jacob og Ole Kristian er blant personene NRK Østfold har snakket med i år.

Foto: NRK

Det er et stort spenn i hva slags saker som har fenget våre lesere i år. Men felles for alle sakene på vår topp 10-liste over årets mest leste saker er at de har engasjert leserne våre, og blitt mye delt i sosiale medier.

1) 21-åring satset alt han eide på dette

Tor Jacob Solberg er Årets unge bonde 2014

Låven sto nesten ikke oppreist og det var tydelig at gården ikke var tatt vare på da Solberg overtok i 2004. I år ble han kåret til årets unge bonde.

Foto: Anette Torjusen/privat

Den aller mest leste saken som har vært publisert på nrk.no/ostfold i år, er historien om Tor Jacob Solberg som satset alt han eide på en falleferdig gård som 21-åring.

Ti år senere eier Solberg ti gårder og ble i år kåret til «Årets unge bonde 2014».

– Jeg ville skape min egen arbeidsplass, vise at det var mulig. Det har vært tøffe år, men nå er det verdt det, sier bonden.

2) – Det verste er at Madelen mistet pappaen sin

Ann-Kristin Borgås

Ann-Kristin Borgås og datteren Madelen savner ektemannen og pappa hver dag.

Foto: Anette Torjusen

Ann-Kristin Borgås og lille Madelen mistet sin ektemann og pappa Tommy Larsen i 2011.

Tommy (32) skulle bare dempe nabofesten. Det endte med døden for småbarnsfaren og syv måneders fengsel for gjerningsmennene.

– Vi hadde det så fint sammen, og han var så flink til å sette ord på hvordan han følte det for meg. Nå er hver dag en kamp.

3) Erre herre er party?

Åtte år gamle Ludvig Antonio sjamerer på bursdagen sin

Ludvig Antonio sjarmerte hele landet med denne videoen tidligere i år.

Den unge gutten Ludvig Antonio Jacobsen fra Fredrikstad nærmest tapetserte norske nettaviser tidlig på året. Den vandrende rytmeboksen sjarmerte hele landet med sin partydans og sangen «Erre herre er party?».

Den da åtte år gamle gutten ble et internettfenomen over natta da NRK Østfold snappet opp videoklippet som faren Truls-Petter delte på sin Facebook-side.

– Det har vært litt rart. Jeg hadde ikke forventet at det skulle være så mye, sa unggutten til NRK Østfold om suksessen som fulgte.

4) Ole Kristian fikk «lappen» etter åtte år

Ole Martinsen med bilene sine

Ole Kristian Martinsen ved begge bilene han er så glad i. Dressen er amerikansk fra 50-tallet, kjøpt i Japan. Rockabillie-sveisen er viktig for ham.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Ole Kristian Martinsen fra Moss elsker biler. Å kunne kjøre bil betyr svært mye for man. Men 30-åringen har williams syndrom, en medfødt tilstand som blant annet kjennetegnes av varierende grad av utviklingshemning.

Han lot seg imidlertid ikke stanse og var fast bestemt på å skaffe seg førerkort - noe han omsider klarte etter åtte år.

5) Kaffegruten kverker sneglene

Kaffegrut

Snegler er svært lite glad i kaffegrut, ifølge amerikanske forskere.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Gode kjerringråd er alltid populært. Det viser også denne artikkelen om at kaffegrut er et effektivt middel for å ta knekken på brunsneglen.

Tipset kommer fra Erling Fløistad, snegleekspert og forsker på Bioforsk Plantehelse på Ås. Bakgrunnen er funn som amerikanske forskere har gjort. Brunsnegler og andre snegler tåler veldig lite koffein.

6) Andreas fikk «gubbesyken» som 24-åring

Andreas Stokstad

Det startet med intense smerter i stortåa. De har Andreas Stokstad fortsatt, 16 år etter første anfall.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Leger gir biff og pils skylden for at urinsyregikt øker. Andreas trodde han hadde skadet seg i en fotballkamp, men det var ikke noen tegn til brudd på røntgenbildene.

Han hadde fått «gubbesyken» podagra som 24-åring.

– Først og fremst er det en irriterende sykdom. Det hemmer meg i hverdagen. I tillegg har jeg jo en jobb med å fortelle hva det er jeg har, sier han.

7) Ikke la deg stoppe i strandsonen

Långenäs, Iddefjorden

Skilt med privat, gjerder og benker betyr nødvendigvis ikke at du ikke kan gå der.

Foto: Privat

Gjerder, porter, benker og skilt med «privat» stopper fri ferdsel i strandsonen.

Men da Oslofjordens friluftsråd gikk ut og ba folk om å ikke bli skremt av slike skilt, ble våre lesere engasjert.

– Spør med hvilken rett du blir stoppet fra å gå i området. Det er helt uakseptabelt å jage folk fra svaberg og strender, sier Rolf Klerud, nestleder i Oslofjordens friluftsråd.

8) Isskrapende politimenn

Politiet skraper ruter i Moss

Heldige bileiere i Moss våknet i desember opp til isfrie ruter. Overraskelsen var en tidlig julegave fra politiet.

Foto: Hassan Ali Mirza / Politiet

Desember er høysesong for trafikkulykker og ruskjøring. Derfor valgte politipatruljer i Moss å reise rundt på flere av byens parkeringsplasser en natt i desember.

Der skrapte de rutene til sovende bileiere, som dermed fikk seg en gledelig overraskelse på morgenkvisten.

– Jeg tipper at folk ikke ble fornærmet da de kom og fant ruta isfri, sa ordenssjef i politiet i Moss, Jon Erland Fløgstad.

9) Vår nye grensefavoritt

Pulled pork

Pulled pork, eller langtidsstekt svinenakke, er utropt til nordmenns favoritt i år.

Foto: Matthew Mead / Ap

Hørt om «filleristet» gris? Årets favoritt for grensehandlende nordmenn blir kalt den nye tacoen. Salget av «pulled pork» eksploderte i år - og våre lesere ville være med på trenden.

– Folk er helt ville, det har tatt helt av, sa en smilende senterleder på Nordby Shopping Center på grensa, Ståle Løvheim til NRK i mai.

10) Denne båten er et mysterium

Båtmysteriet

Denne båten kan ha ligget i Strömstad i hele seks år. Den norske eieren trodde båten var solgt.

Foto: Fra Västra Götaland båtpolitis Facebook-side

En båt til en halv million kroner ble et mysterium for svensk politi etter at den ble funnet i havnen i Strömstad i vår. Der hadde den ligget i opp mot seks år.

Etter hvert viste det seg at den norske eieren hadde glemt hele båten, og trodde at den var solgt.

– Det viste seg at han hadde glemt bort båten. Og det er vel klart at man må være ordentlig rik for å kunne glemme en båt i denne prisklassen, sa politiinspektør Tomas Andersson til expressen.se.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 6 mill. til natur

    Fylkestinget har bevilget seks millioner kroner til utsatte naturmiljøer i fylket. Det er Miljøpartiet De Grønne som har drevet fram saken. – En del naturmiljøer som bekker, enger, og dammer, er blant de naturmiljøene som nå kan bli rehabilitert, sier gruppeleder i partiet Erik Skauen.

  • Nyheter fra Østfold