Hopp til innhold

Sikret fire nye år på Stortinget: – Viken skal oppløses umiddelbart!

Stortingets yngste fikk fornyet tillit av østfoldingene. Nå vil han gi dem fylket deres tilbake.

Freddy André Øvstegård på valgvake

Freddy André Øvstegård fra SV er klar for fire nye år på Stortinget etter årets stortingsvalg.

Foto: Christian Nicolai Bjørke / NRK

Etter en spennende avslutning på valgkvelden er det klart hvem som skal sitte på Østfold-benken på Stortinget.

Senterpartiet stjal ett mandat fra Frp og er dermed representert med både Ole André Myhrvold og Kjerstin Wøyen Funderud på Løvebakken de neste fire årene.

Ole André Myhrvold og Kjerstin Wøyen Funderud i Senterpartiet.

Ole André Myhrvold og Kjerstin Wøyen Funderud fra Senterpartiet fikk plass på Østfold-benken.

Foto: Christian Nicolai Bjørke / NRK

Arbeiderpartiet får inn tre, Høyre to, mens Frp og SV er inne med én representant hver.

– Jo sterkere venstreside, jo bedre. Jeg håper vi skal jobbe godt sammen for å kjempe for de viktige østfoldsakene vi er enige om, som jernbane og bekjempe barnefattigdom, sier Freddy André Øvstegård fra SV.

Mener Viken var sentral

26-åringen fra Sarpsborg ble landets yngste faste stortingsrepresentant etter valget i 2017. Den gang tok han utjevningsmandatet. På meningsmålingene frem mot valget lå han an til å få et av de åtte direktemandatene.

Men etter en spennende sluttspurt, tyder nå alt på at han får tildelt det utsatte utjevningsmandatet også de neste fire årene.

Valgresultatene viser nemlig at Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk flertall for sin drømmeregjering med Senterpartiet og SV.

– Dette er belønningen for en god valgkamp. Nå må vi samle oss på Østfold-benken for å få plass jernbanen gjennom hele Østfold. Viken skal oppløses umiddelbart, utbryter Øvstegård.

Senterpartiets Ole André Myhrvold mener Viken-spørsmålet har vært viktig for deres fremgang i Østfold.

– Det er et historisk godt valg for Østfold Senterparti. Jeg tror det handler om at folk i Østfold føler seg overkjørt av sittende regjering. Man har fått Viken tredd ned over hodet, folk har sett det absurde i den konstruksjonen.

– Man har fått tvangssammenslåing av kommuner og sentralisering av tingretter, trafikkstasjoner og andre offentlige tjenester. Det tror jeg folk reagerer på, sier han.

Partioppslutning: Østfold

PartiOppslutningEndring fra 2017
AP
0.0%
0.0
BLANKE
0.0%
0.0
DEM
0.0%
0.0
FI
0.0%
0.0
FNB
0.0%
0.0
FRP
0.0%
0.0
GENE
0.0%
0.0
GT
0.0%
0.0
H
0.0%
0.0
Oppslutning

Vil realisere jernbanen

Jon-Ivar Nygård (Ap) er et av de ferske navnene på Østfold-benken. 48-åringen bytter til fast plass på Stortinget etter ti år med ordførerkjedet i Fredrikstad.

En av hans viktigste saker, er jernbanen gjennom Østfold.

– Det er løsningen for å få til mer klimariktig transport i vår del av landet. Jeg kommer til å jobbe for at vi får realisert jernbane gjennom hele Østfold, i første omgang fra Haug og ned til Seut, sier han.

Nygård er strålende fornøyd med at seks av ni representanter på Østfold-benken kommer fra rødgrønn side.

– Dette viser at Østfolds velgere er rødgrønne og radikale, og de er veldig tydelig på at de ønsker et skifte, sier han.

Comeback etter ti år

Senterpartiets Kjerstin Wøyen Funderud tar også med seg erfaring fra ordførerstolen til Oslo. Hun har vært helt ute av politikken etter at hun ga seg som ordfører i Våler i 2011.

– Valgkampen har vært veldig morsom for min del. Det har vært veldig morsomt å jobbe med Senterpartiet.

Hvorfor comeback etter ti år?

– Det var rett og slett at jeg ble spurt. Gutta mine heier veldig. Det er viktige ting å ta tak i nå, både når det gjelder sosiale og geografiske forskjeller og industripolitikken. For Østfold-samfunnet er det viktig at vi gjør en innsats.

Dette er den nye Østfold-benken: