Hopp til innhold

Det var en finnhval

– Det var en finnhval som strandet i Hvalsund på Hvaler. Det er konklusjonen til biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold.

Finnhval på Hvaler
Foto: Sebastian Nordli / NRK

Etter at det ble kjent at en hval hadde strandet på Hvaler i morges har det versert ulike opplysninger om hva slags hval det var snakk om. Men biologen er ikke i tvil om at det er snakk om en finnhval.

Fire store arter

Båtvik forteller at det er fire store hvalarter, i tillegg til knølhval. Blåhval er den største, men det var dette definitivt ikke. Biologen forteller at den antagelig aldri har vært i Oslofjorden.

I tillegg til finnhval er det seihval og vågehval. Disse har betydelig større ryggfinne. Vågehvalen er den mest utbredte, men den er også mindre. Den blir bare inntil ti meter lang.

Særtrekk

Finnhvalen har et meget spesielt kjennetegn:

Biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold

Biolog Jan Ingar Båtvik.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Den høyre siden av kjeven er oftest lys på en finnhval men den venstre er mørk. Det er bare finnhvalen av bardehvalene som er slik, forteller Båtvik. Han har imidlertid ikke fått sett bilder som viser den høyre siden av kjeven på hvalen som strandet i Hvalsund.

De andre hvalene er enten mørke eller lyse på begge sider av kjeven. Det vanlige er at de er mørke.

Meget stort dyr

– Finnhval er det nest største dyret vi har hatt på kloden gjennom alle tider. Det er bare blåhvalen som overgår den i størrelse, forteller Båtvik.

Finnhvalen kan bli 26 meter lang i Sørishavet. På den nordlige halvkule er det ikke sett så store dyr. Her i Nordatlanteren er den største lengden som er registrert rundt 22 meter.

Når det gjelder vekten er det en tommelfingerregel at finnhvalen veier rundt tre tonn for hver meter lengde.

– Finnhval var utrydningstruet, men er ikke rødlistet lenger, forteller Båtvik.

Finnhvalen, blåhvalen, vågehvalen og seihvalen er bardehvaler, ikke tannhvaler som er det vi vanligvis ser langs kysten her.

– Jeg tror hvalen i Hvalsund var syk. Et friskt dyr ser ikke slik ut. Det er en risiko for at den har svelget mye plast og fått problemer. Det er ikke uvanlig ute i fjorden her at dyr får i seg plast, sier Båtvik.