NRK Meny
Normal

Det normale været er ikke normalt nok lenger

Normalværet er i ferd med å bli gammelt, syns meteorologene. Derfor oppdaterer de snart normalen til dagens våtere og varmere hverdag.

Regn

Værdata de siste tiårene viser at vi kanskje kalle normalværet vått og varmt.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

Det kommer nye værmaler hvert 10. år, og nå er det på tide å ta høyde for at fagfolk og legfolk kan ha vidt forskjellige oppfatninger av hva slags vær vi egentlig har.

– Hvis du tar en 30-års periode og tar snittet av den, så får vi det vi meteorologer kaller normalen. Men det dumme her er at den normalen vi bruker nå er gjennomsnittet fra 1961 til 1990, sa statsmeteorolog Jon Smits på «Morran» på NRK Østfold mandag.

Temperaturen på Østlandet

Temperaturen har økt, og det har også avviket fra værnormalen, viser statistikken fra Meteorologisk institutt.

Foto: Skjermdump fra met.no

På tide å bytte

Hans Olav Hygen er klimaforsker ved Meteorologisk institutt, og han forteller at de allerede bruker to nyere værmaler i enkelte andre tjenester.

– Men ut av budsjetthensyn må vi beholde den eksisterende værnormalen, 1961-1990, inntil videre.

Men om fem år kommer den nye værnormalen, basert på data fra perioden 1991–2020.

– Betyr alt dette at fagfolk og legfolk har forskjellig oppfatning av hva normalt vær egentlig er?

– Det er det sikkert. Tenk på det du kaller en vanlig sommer. Sammenligner jeg det med den statistikken jeg har, så blir den "vanlige" sommeren din kanskje heller en veldig bra sommer, noe vi kanskje har hvert femte år.

Hans Olav Hygen

– Den sommeren du husker som 'vanlig' har nok vært mer sjelden, sier klimaforsker Hans Olav Hygen på Meteorologisk institutt.

Foto: Bård Gudim

Og i tilfelle du er i tvil:

– Den nye normalen er våtere enn den gamle, og den er også varmere, sier Hygen.

Og nå må vi ta det inn over oss.

– Værmalene gir et ganske godt bilde på hvilke klimaendringer, store eller små, som har skjedd fra den ene 30-årsperioden til den neste.

– Det har blitt varmere. Det betyr at når vi sier været er nær normale, så vil folk kunne oppleve det som relativt kaldt. Så vi bruker værnormalene for å kunne gi god kommunikasjon om været, og da bør vi ha noe som er på linje med folks oppfatning av hva normalt vær er.

– Så hvordan har f.eks. østlandsværet vært de siste 30 år?

– Det enkle svaret er vel "variabelt". Folk husker den ene sommeren som regnet bort, og den andre da de lå på svaberget og stekte hele tiden, og hopper over det som nærmer seg gjennomsnittet.

– Men sammenligner vi de siste 30 årene med de siste 100 årene, så står de siste 30 år som en varm periode.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha forbud mot gummigranulat

    SV vil ha forbud mot å bruke gummigranulat på kunstgressbaner innen 2023. Det skriver Smaalenenes Avis. Stortingsrepresentant fra Østfold SV, Freddy Øvstegård, sier til avisa at det er helt krise at tonnevis med plast ødelegger miljøet og renner ut i hav og drikkevannskildene.

    Granulat i hand
    Foto: Ingrid Telset Heltne / NRK
  • Advarsler til russen

    Politiet melder om nok en natt med mye støy fra russen. 10 russ fikk advarsel på grunn av for høy musikk, 3 ble bortvist og én buss fortsatte å støye, slik at politiet måtte ta med seg en viktig kabel til anlegget. Nå er det ikke mulig å spille musikk fra russebussen, skriver politiet på Twitter.