NRK Meny
Normal

Frykter smitte på rhododendron

Mattilsynet frykter smitte av alvorlig soppsykdom, ber folk ta affære hvis de ser syke planter i hagen.

Rhododendron

Vakker og frisk rhododendron i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Det er nå den er på det vakreste, rhododendronen som lyser opp i mange hager i Østfold. Men ikke alle planter er like friske. Mattilsynet mener det er sannsynlig at den fryktede soppen Phytophthora ramorum finnes på planter i Østfold.

Katri Laubo i Mattilsynet i Ytre Østfold ber folk ta affære hvis de får syke planter i hagen;

Katri Laubo
Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Soppen kan gjøre stor skade.

Katri Laubo, Mattilsynet Ytre Østfold

- Hvis du har mistanke om det kan være denne alvorlige Phythophthora-soppen så kontakt gjerne oss i Mattilsynet. Alternativet er å klippe bort visne og stygge brune greiner, og så pakke de godt inn poser og kaste de slik at de blir brent på forbrenningsanlegg.


Frykter smitten kan spre seg til blåbærlyng og bøk

Katri Laubo forteller at det pr i dag ikke finnes et plantevernmiddel som tar sykdommen. Sykdommen rammer i første rekke rhododendron, men den kan også smitte over til blåbærlyng, bøketrær og barlind.

- Den kan gjøre stor skade. Det er påvist at den kan smitte over på blåbærlyng og det kan gi store konsekvenser.

- Kan denne soppen gjøre at blåbærlyngen forsvinner?

- Det kan skje. Hvis man bor i nærheten av skogen og har en rhododendronplante som er smittet så kan soppen bli spredd til blåbærskogen også.

Kontrollerer import av rhododendron

Så langt i år har Mattilsynet stoppet to partier med syke rhododendronplanter. Katri Laubo forteller at de tar stikkprøver av kommersiell import;

- I år har vi funnet to sendinger hvor det er funnet rhododendronplanter som er smittet av Phytophthora-soppen.

- Slike partier blir pålagt destruert. De må enten destrueres ved forbrenning eller graves ned.

Symptomer

Har du en syk rhododenrdonplante i hagen kan det skyldes den fryktede soppen. Symptomer er brun eller svart misfarging på kvist eller blad.

Sykdommen smitter ved at sporer spres med for eksempel potter, jord eller redskaper, eller ved vannsprut eller overflatevann.

Rhododendron

En stor frisk rhododendron utenfor kirken i Gamlebyen i Fredrikstad

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mulig hvileår for Mads Østberg

    Mads Østberg vurderer å ta neste år i WRC2-klassen, i stedet for å delta i rally-VM. Det melder Motorsport News. Østberg sier at han undervurderte kostnadene ved å delta i VM. – Alle muligheter er åpne, sier Østberg, Det eneste jeg vet nå er at jeg ikke kjører i åpningsrunden i Monte Carlo i januar.

    Mads Østberg
    Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein
  • Elektronisk utstyr beslaglagt

    En Oslo-mann i 40-årene ble tatt for smugling av mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr for over 200.000 kroner i går ettermiddag. Han ble stanset på fylkesvei 126 ved Trosterud i Rømskog. Mannen påsto at varene lå i bilen også da han kjørte ut av landet. Varene er foreløpig beslaglagt, og forholdet er politianmeldt.