Hopp til innhold

Derfor streiker store deler av Norge i dag

Store deler av Norge kommer til å bli rammet når Unio, YS og LO streiker for å vise sin misnøye mot endring av arbeidsmiljøloven. Blant annet kommer alle togene til NSB til å stå.

Jernbane

STILLE: Mellom klokken 14 og 16 kommer alle togene til NSB å stå stille på grunn av streiken.

Foto: Rainer Prang / NRK

Flere arbeidstakerorganisasjoner går ut i en to timer lang streik fra klokken 14 i ettermiddag.

Det rammer blant annet barnehager, SFO og produksjonsbedrifter. I tillegg stanser alle NSBs tog.

– Sentral lov

Arve Negaard

Høgskolelektor på avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag ved Høgskolen i Østfold, Arve Negaard, forteller at dette temaet er en evig tautrekking.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Arve Negaard, høgskolelektor på avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag ved Høgskolen i Østfold, forteller at streiken handler om en helt sentral lov innenfor arbeidslivet.

– Grunnregelen i arbeidslivet er arbeidsgivers styringsrett, men den er begrenset gjennom blant annet arbeidsmiljøloven, sier han.

Altså rettigheter til arbeidsgivere og alle de reglene som skal til for at de ikke skal få gjøre akkurat sånn som de vil.

– Der er arbeidsloven helt sentral som en vernelov for de ansatte, sier Negaard.

– Det har vært et sterkt ønske fra arbeidsgiverorganisasjonene om å få større fleksibilitet, det vil si at arbeidstakere i større grad tilpasser seg arbeidsgivers behov, og ikke motsatt.

Vedvarende tautrekking

Regjeringen ønsker å innføre en generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil ett år. Det vil ha størst betydning for unge mennesker, sier Negaard.

– Arbeidstakerne frykter at vernet de har hatt i forhold til for eksempel fast tilsetting blir noe svekket. Hvis det blir utvidet adgang til midlertidig tilsetting vil kanskje normalen bli at du først er midlertidig ansatt før du blir fast.

Ifølge Negaard er nettopp arbeidsmiljøloven en vedvarende tautrekking.

– For ti år tilbake var dette det store temaet da også. Bondevik II-regjeringen foreslo en endring hvor det blant annet ble utvidet adgang til midlertidige ansettelse. Det ble vedtatt i juni, og så fikk vi en valgkamp der dette var et sentralt tema. De rødgrønne vant, og før desember var loven endret tilbake igjen.

Det er store uenigheter om hva en eventuell endring av loven egentlig vil føre til.

– Regjeringens mener at dette er små justeringer som får liten betydning. De store arbeidstaker organisasjonene sier tvert imot, sier Negaard.