NRK Meny
Normal

– Bråket fra Denofa går på nattesøvnen løs

Bedriften Denofa i Fredrikstad har søkt om å bråke mer enn de får lov til i dag. Det setter naboene svært liten pris på.

Denofa-anlegget på Øra, Fredrikstad

Det blir mye støy fra Denofa-anlegget på Øra i Fredrikstad når det losses fra bønnebåtene som ligger til kai.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Naboene til Denofa på Øra i Fredrikstad protesterer mot at bedriften ber om hevet støygrense.

Når soyabåten ligger til kai, går det på nattesøvnen løs, forteller Wenche Bakke Finsbråten på Møllerodden.

– Det blir mye bråk og støy fra midnatt og utover. Det er dunking og susing, men det er verst med de lemmene som åpnes, for de må banke dem opp. Du kan tenke deg hvordan det er når de banker på en jernbåt, det blir gjenklang til de grader, sier hun.

Er over støykravet

Bakke Finsbråten bor tvers over elva for soyafabrikken. Denofa losser hele døgnet når bønnebåtene ligger til kai, og har hatt problemer med å overholde støykravene.

Det er derfor de ønsker å få dem endret, sier fabrikksjef Geir Jenssen:

– Vi er over støykravet som ligger i den utslippstillatelsen vi har i de aktuelle periodene. Det vi gjør nå er å harmonisere utslippstillatelsen med det vi slipper ut i dag.

Men Møllerodden Velforening mener det er helt feil vei å gå. Sekretær og talsmann Kjell Werner mener bedriften heller bør konsentrere seg om å overholde dagens støygrense.

– Man burde i det minste holde seg til dagens regelverk og nivå, og helst forbedre det. Da bør man strekke seg enda lengre for å klare å holde seg til de støykravene som gjelder, og ikke søke dispensasjon og utvidelse.

Fabrikksjef Geir Jenssen svarer at det ikke skal bli mer støy fra Denofa, men at de søker om lovlig å få slippe ut akkurat så mye støy som de allerede gjør.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: