NRK Meny
Normal

Plages av støy fra Svinesundsbrua

Hus- og hytteeiere i Sponvika plages av støyen fra den nye Svinesundsbrua og ber om høyere støyskjerm på brua.

Svinesundbruene

Beboerne i Sponvika i Halden mener støyen fra den nye brua (øverst i bildet) ikke er skadelig, men den er i høyeste grad irriterende.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Vi opplever at det er stor forskjell på støy fra personbiler og fra store kjøretøy.  Og vi lurer på hvorfor Statens Vegvesen har laget en støyskjerm som ikke er høyere enn 70-80 cm på brua, sier Peter Ødegaard i Sponvika Velforening.

- Irriterende

Ødegaard mener at støyen ikke er skadelig, men i høyeste grad irriterende.

Sponvika, Halden

Den lille idyllen Sponvika ligger i luftlinje noen få hundre meter fra den nye brua over fjorden mellom Sverige og Norge.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er ikke gjort støymålinger i området med hus og hytter som ligger ved utløpet av Ringdalsfjorden, sør-vest for Svinesundsbrua. 

Ny beregning

Støymålinger blir det heller ikke nå, men Vegvesenet skal beregne støyen på nytt, sier prosjektleder for E6 i Østfold Erik Gressløs.

- Nå skal vi gå inn og sjekke det vi har gjort, om vi har bygd i forhold til forskriftene, sier han. Dermed blir også støyen beregnet på nytt.

Det er de svenske veimyndighetene som har prosjektansvar for brua og saken blir sendt videre til dem.

Tregt svar

Medlemmene i Sponvika Velforening begynner å bli utålmodige siden det første brevet om saken ble sendt til Vegvesenet for fem måneder siden.

- Jeg må si det er litt dårlig. Vi har ennå ikke fått svar på det brevet vi sendte i juli, sier Ødegaard.

Beklager

- Nå har det seg slik at jeg ikke mottok brevet før 21. november og jeg kan bare beklage at det har kommet til Vegvesenet uten at det har blitt sendt videre til den som skal ha det, sier Gressløs.

Selv om henvendelsen nå skal til svenske veimyndigheter, tror han ikke at det skal ta lang tid før velforeningen får et svar på brevet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte avgjørelse om navnendring

    Kommunestyret i Eidsberg valgte i går å utsette avgjørelsen om nytt navn for handelsområdet ved Slitu, skriver Smaalenenes Avis. Forslaget om å kalle det for Mysen handelspark Slitu har fått kraftig kritikk fra beboerne i området som mener det ikke har noe med Mysen å gjøre.

  • Veien ryddet etter trafikkuhell

    Bilene er fjernet etter et trafikkuhell på riksvei 111 ved Vesten i Fredrikstad. En bil kjørte på en annen bakfra, men det skal ikke ha vært personskader.