NRK Meny
Normal

Demper veilysene for å spare penger

Vegvesenet skal spare en halv million kroner ved å dempe lysene langs E6 i Østfold.

Demper belysningen på E6 i Østfold

Demper belysningen på E6 i Østfold.

Foto: NRK

En prøveordning på en 30 kilometer lang strekning sør for Sarpsborg viste at man kan spare store summer på en demping av lysene.

Fra 400- til 250 watt

Nå skal E6 gjennom hele Østfold få en slik dempet belysning.

– Det som skal skje er at en demper veibelysningen slik at en pære tar 250 watt strøm i stedet for 400 watt, sier sjefsingeniør Terje Arnesen i Statens Vegvesen i Østfold.

Sparer 10 000 kroner per kilometer

Ved å omprogrammere styringsskapene langs veien, reduseres lysstyrken på lampene. Det reduserer strømregningen med knapt 10 000 kroner per kilometer vei.

– På landsplan koster vegbelysningover over 700 millioner kroner hvert år, så det er mye å spare, skriver vegvesenets fagblad Veien og vi.

Like god sikt

Likevel lover Arnesen at dimmingen kommer til å bli umerkelig, og at dette ikke skal gå ut over sikten for bilistene.

– Nei, jeg tror de ferreste vil merke noe som helst. Ekspertene våre sier at det ikke skal bli merkbart i det hele tatt, sier Arnesen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kokepåbud av drikkevann i Våler

    Store deler av Våler var uten vann i 21-tiden i kveld. Ved 22-tiden var hovedvannforsyningen lagt om slik at husstandene som ble rammet fikk tilbake vannet. Det er innført kokepåbud inntil godkjente vannprøver foreligger, skriver Moss Avis.

  • Røykutvikling fra barbermaskin

    Det brenner ikke i hytta på Økholmen på Hvaler. Ifølge Øst 110-sentral var det et branntilløp i en barbermaskin. Dette førte til mye røyk på stedet, men altså ikke brann.