NRK Meny
Normal

Delvis frifunnet, må betale millionerstatning

En 26 år gammel mann er frifunnet for anklagene om grovt skadeverk etter en brann i Fredrikstad sommeren 2013. Men han ble funnet skyldig i uaktsomt skadeverk og må betale 2,3 millioner i erstatning.

Brannutrykning

Fredrikstad tingrett har dømt en 26 år gammel mann til å betale 2,3 millioner kroner i erstatning etter en brann i 2013.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Derfor har retten bestemt at han må dekke en del av forsikringsselskapenes utgifter i forbindelse med brannen.

Innrømmet bruk av ild

En natt i juli 2013 ble et bolighus i Fredrikstad totalskadet av brann. Mannen, som nå er dømt, ble allerede samme natt avhørt av politi på stedet. Både i dette avhøret og i tingretten innrømmet mannen at han denne natten forsøkte å tenne på garasjen på eiendommen. Han forklarte at det ikke tok skikkelig fyr, og at da han forlot stedet hadde han forvisset seg om at flammene var slokket.

I retten kom det fram at mannen hadde et anstrengt forhold til familien som eide huset. Den aktuelle natten hadde han vært temmelig beruset.

Skader for 4,6 millioner

Det er på det rene at etter at 26-åringen forlot stedet utviklet det seg en brann i garasjen. Denne spredte seg til bolighuset ved siden av. Forsikringsselskapene hadde en samlet utbetaling på vel 4,6 millioner kroner til dekning av riving av huset, oppføring av nytt hus, innbo og hotellovernatting for beboerne.

I mars tok Statsadvokatene i Oslo ut tiltale mot mannen. Han ble tiltalt for grovt skadeverk og uforsiktig omgang med ild. Tiltalten omfattet også et tilfelle av promillekjøring. I retten la aktor, politiadvokat Anders Wiig ned påstand om fengsel i åtte måneder for mannen. Han la også ned påstand om at 26-åringen skulle betale vel 4,6 millioner kroner i erstatning til forsikringsselskapene.

Fredrikstad tingrett fant ikke grunnlag for å dømme mannen etter straffelovens paragraf om grovt skadeverk. Retten fant mannen skyldig i brudd på brannvernloven. Han ble også funnet skyldig i kjøring i alkoholpåvirket tilstand. Mannen ble tatt i Fredrikstad sentrum mens han kjørte bil med 1,76 promille i februar i år. Dette tilstod han i retten.

Umulig å betjene

Fredrikstad tingrett har kommet fram til at et erstatningskrav på 4,6 millioner kroner er urimelig tyngende for mannen, at det vil vær svært vanskelig å betjene. Tingretten har fastsatt erstatningen til samlet 2,3 millioner kroner.

26-åringen er dømt til fengsel i 45 dager. I tillegg mister mannen førerkortet for en periode på fire år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.