Hopp til innhold

– Behring Breivik er en vandrende identitetskrise

Den svensk-kurdiske forfatteren og journalisten Mustafa Can inviterte til debatt om vår tids besatthet av identitet – etter terrorangrepene 22. juli.

Mustafa Can

Den svensk-kurdiske journalisten og forfatteren, Mustafa Can innledet debatten om identitet.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Fredag snakket Mustafa Can til skoleelver om kulturell forståelse. På lørdag innledet han en debatt om vår tids besatthet av identitet foran et fullsatt Teglhuset i Gamlebyen i Fredrikstad.

– Da Anders Behring Breivik 22. juli i år trodde at han hadde nådd høyden av ekte norskhet, så var han egentlig en vandrende identitetskrise, sa Can til salen.

Forfatteren har tidligere ledet flere debatter og samtaler rundt temaet identitet. Han har også reflektert rundt temaet i sin egen bok ”Tett inntil dagene”, som kom ut i 2008.

Alt om terrorangrepene 22. juli

– Breivik er besatt av identitet

Det som skulle være en debatt om identitet og ytringsfrihet, utviklet seg til å bli like mye en debatt om terroren som rammet Norge 22. juli i år, og det svensk-kurderen beskriver som identitetskrisen til terrortiltalte, Anders Behring Breivik.

– Om vi ikke ser litt av oss selv i Behring Breivik, så er vi dømt til å leve i total fornektelse. Da kommer vi aldri til å forstå hva som har skjedd, og hvorfor det hendte, sier han.

Les også:

Hva legger du i denne uttalelsen?

– Breivik er så besatt av identitet og ute etter en slags ren norskhet og en sterk europeisk identitet, for å vise hvem han er. De tankene har også alle andre, vi lurer på hvilken sammenheng vi vil inngå i, hvilke klær vi vil ha på oss og hvilke bøker vi vil vise frem når vi får gjester på besøk, sier Can til NRK.no.

– På den måten har vi alle like tanker som Breivik, det er samme psykologi, men forskjellen er at han er så besatt av dette at det okkuperer hele hans liv. Mens vi tviler og stiller spørsmål ved oss selv, så har ikke han den tvilen, han har sett sannheten. Så når Breivik skjøt nok et offer, så var det ikke blod han så på sine hender, men det var renheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mustafa Can

Mustafa Can innleder debatten fra talerstolen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Vil ikke redusere Breivik til et udyr

Mange mente at uttalelsene til Can var kontroversielle, men forfatteren selv mener at det er viktig å ta denne debatten.

– Den som mener at dette er en kontroversiell uttalelse har ikke forstått, og vil ikke forstå, hvorfor Behring Breivik gjorde som han gjorde, sier han til NRK.no.

– Når mennesker er så overbeviste om at vi har funnet den rette identiteten, så kan vi gjøre hva som helst. For meg er det mer kontroversielt om vi bare reduserer Behring Breivik til et udyr. Han har jo levd sammen med oss.

Les også:

I tillegg til Can bestod debattpanelet av redaktør og journalist, Nils E. Øy, tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, forfatter, Erik Fosnes Hansen, ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen og den norsk-pakistanske journalisten og samfunnsdebattanten Mahmona Khan.

Mange fant sin identitet

Mahmona Khan

Mahmona Khan satt i debattpanelet og fortalte de fremmøtte om hvordan hun har opplevd Norge etter terrorangrepene 22. juli.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Norsk-pakistanske Mahmona Khan opplevde tiden etter terrorangrepene som sterk, men sier at den hjalp både henne og mange andre med innvandrerbakgrunn til å finne sin identitet.

– Jeg har aldri vært mer sikker på hvem jeg er og hvor jeg tilhører, enn det jeg er nå, sier hun.

– Hvis man spurte en med minoritetsbakgrunn hvor de kom fra, så ville de svare Irak, Somalia, Pakistan eller India. Jeg har aldri sett så sterke reaksjoner som etter 22. juli. Mine venner har gått ut og sagt, "dette var mye sterkere enn å miste sine slektninger i Somalia, jeg har aldri hadde opplevd en slik sorg. Nå vet jeg hvem jeg er og hvor jeg tilhører, jeg er norsk”.