NRK Meny
Normal

De unge og Østfold-valget

Et av de mange spørsmålene etter terrortragedien på Utøya og i regjeringskvartalet er om ungdommen vil følge oppfordringen fra våre ledende politikere med statsministeren i spissen om å bruke demokratiet og ta aktivt del i samfunnslivet.

Kjell Philstrøm

Kjell Philstrøm.

Foto: NRK

Kommentar:
Kjell Pihlstrøm

Østfold ble hardt rammet og mistet mange i terrorangrepene. Det gjorde et uutslettelig inntrykk på svært mange unge. Tusenvis av dem deltok på de mange minnemarkeringene i fylket, hundrevis også i begravelsene. Under det sterke følelsesmessige engasjementet ga mange også uttrykk for at det var viktig å verne om demokratiet og delta i valg. Nå ligger første mulighet til å la handling følge ord bare litt over to uker framme i tida. Det skal bli veldig spennende å se resultatet.

Det gjelder ikke minst i Marker kommune. Her får ungdom ned til 16 år for første gang lov til å stemme! Forklaringen er at Marker, som den eneste kommunen i Østfold, deltar i det nasjonale forsøket med nedsatt stemmerettsalder ved årets kommunevalg.

Mange fine forhåpninger ligger til grunn: Både Storting og regjering håper at dette kan være et tiltak som kan få flere unge inn i rollen som aktive innbyggere i lokalsamfunnet.

For Markers del håper altså myndighetene at det å delta i valget vil stimulere kommunens 16-åringer til å utnytte mulighetene til å påvirke også andre forhold de mener de viktige for lokalsamfunnet.

Jeg synes forsøket er spennende og mener det er all grunn til å følge Markers yngste velgere spesielt ved dette valget og oppfordre dem til å bruke stemmeretten. Hva de og 16-åringene i 20 andre kommuner rundt omkring i landet gjør blir viktig. Det er utfallet av dette forsøket som avgjør om stemmerettsalderen skal settes ned til 16 år ved framtidige valg i alle landets kommuner.

Det er ellers verdt å merke seg andre positive tiltak for å få flere unge til å stemme ved dette valget i Østfold. Jeg noterer at popgruppa Use Me i Moss har laget en musikkvideo som skal minne ungdommen om betydningen av lokaldemokratiet.
Band-medlemmene har nettopp nådd stemmerettsalderen selv og skal stemme for første gang. De sier de har hatt som mål å lage litt liv før valget og appellere til de unge som vanligvis ikke ville brukt stemmeretten sin. Hva annet kan man gjøre enn å gratulere!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for ruskjøring

    En bilfører i 40-årene er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i Moss sentrum. Føreren er anmeldt, og det vil bli tatt blodprøver, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Lokalderby i innebandy

    Det ble seier for Sarpsborg Sharks da de møtte Fredrikstad innebandyklubb i eliteserien i kveld. Kampen endte 5–2.