NRK Meny
Normal

De samler inn absolutt alt søppel

Og målet er å finne ut hvor søppelet kommer fra på en 100 meter bred og én kilometer lang strand.

Analyserer søppel

Nasjonalparkforvalteren, Skjærgårdstjenesten på Hvaler, Oslofjordens friluftsråd, og Statens naturoppsyn går gjennom alt søppelet.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

De siste dagene er det samlet inn søppel fra en kilometerlang strekning ytterst på Akerøya på Hvaler.

Denne strandlinjen ligger rett ut mot havet, og ble ryddet fritt for søppel i fjor høst, og nå er det meningen å måle hvor mye søppel som har kommet i løpet av vinteren.

På Skjærgårdens hus på Skjærhallen har de rigget inn en stor bilhenger som blir brukt som bordplate som skal brukes til registrering av søppel.

Samler inn hver minste bit

Liv Marit Hansen

Liv Marit Hansen journalfører de de har funnet så langt.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Det er Liv Marit Hansen i Oslofjordens friluftsråd som styrer prosjektet, som ble startet i fjor.

– Nå har vi vært ute på Akerøya. Vi har samlet inn søppel fra en strand som er 100 meter bred og én kilometer lang. Vi har tatt for oss hele stranda, og vi har samlet absolutt alt vi kunne se, fra det minste, minste til det største, største.

– Det har vi tatt med oss inn, og nå sitter vi og sorterer og registrerer og krysser av for hver minste bit, sier hun.

– Det er en tålmodighetsprøve

De analyserer naturligvis ikke søppelet for moro skyld. Prosjektet er en del av OSPAR, som er Oslo og Paris-konvensjonen for bevaring av det marine miljøet i Nordatlanteren.

Og fra 2012 har Norge begynt å registrere søppel på sju strender i landet.

– Det er en tålmodighetsprøve. Så nå jobber vi veldig, sier Hansen.

- Her ser du noe av det vi allerede har sortert. Vi ser for eksempel Q-tips, eller bomullspinner, som sannsynligvis har blitt skylt i do, og som har kommet ut i havet og skylt i land på stranden. Vi ser haglepatroner, sugerør, barberhøvler, lightere. Vi finner også ballonger, plastposer, emballasjeplast, sier Hansen.

De fant også en fugleunge av en alkekonge mens NRK var der. Den var dekket av olje. På denne oljen satt det fast plastpellets, som vil si råplast som brukes i plastproduksjon.

Derfor gjør de det

Det er flere som er med på den praktiske gjennomføringen; Nasjonalparkforvalteren, Skjærgårdstjenesten på Hvaler, Oslofjordens friluftsråd, og Statens naturoppsyn.

Og resultatene skal samles i internasjonale databaser.

– Vi skal registrere dette to ganger i året; i mars/april og i oktober/november hvert år, forteller Hansen.

Og hvorfor gjør de dette? Det vil naturligvis finne ut hva slags type søppel som kommer inn på stranda, og de er nysgjerrige på hvor søppelet kommer fra.

Resultatene skal de bruke for å finne eventuelle tiltak, og hva som kan gjøres for å redusere forsøplingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.