Hopp til innhold

De over 45 år trenger oftest hjelp på sjøen

– Båteiere født før 1980 bør også ta båtførerbeviset, sier skipper på redningsskøyta «Horn Rescue», Johan Leandersson. Ulykkesstatistikken på sjøen viser at det er de godt voksne over 45 år som oftest trenger assistanse.

Horn Rescue

Redningsselskapet må oftere hjelpe de over 45 enn ungdommen.

Foto: Anders Ödman/Horn Rescue

Ulykkesstatistikken på sjøen viser at ungdommen ikke er de som oftest trenger assistanse fra Redningsselskapet, det er det de godt voksne over 45 år som trenger.

– Vi syns alle bør ta båtførerprøven, uansett om du er født før eller etter 1980, sier skipper på redningsskøyta «Horn Rescue» på Hvaler, Johan Leandersson.

– Det er fint å få kunnskapen før du skal på vannet.

Ukjent posisjon på sjøen

Onsdag kveld måtte Redningsselskapet hjelpe unge og eldre båtførere som ikke visste hvor på sjøen de var i området rundt Hvaler.

– Vi hadde to oppdrag. Noen ungdommer i en liten skjærgårdsjeep visste ikke hvor de

Johan Leandersson

Skipper på redningsskøyta på Skjærhalden på Hvaler, Johan Leandersson, mener alle bør ta båtførerprøven.

Foto: Anette Torjusen / NRK

selv var. De fikk hjelp over telefonen og vi fant deres posisjon. Senere på kvelden måtte vi hjelpe et eldre par som hadde gått på grunn, også de hadde usikker posisjon.

Hva forteller det dere?

– At alle som er på vannet bør ha båtførerprøven, sier skipperen.

Han får støtte fra Høyres småbåt-entusiast på Stortinget.

– Alle bør ta båtførerprøven, ikke bare de som er født etter 1980. Det mener også stortingsrepresentant for Østfold Høyre, Ingjerd Schou.

Hun mener likevel ikke prøven bør bli obligatorisk.

Flere trenger hjelp på sjøen enn i fjor

Hovedredningssentralene (HRS) har hatt 1.391 sjøredningsoppdrag hittil denne sommeren, en økning på 181 oppdrag fra samme tid i fjor. Tallene gjelder HRS Sør-Norge og Nord-Norge til sammen, fra 1. juni til 28. juli, sammenlignet med samme periode i fjor. I fjor sommer hadde redningssentralene til sammen 1.210 slike oppdrag, viser tall fra HRS.

Av alvorlige sjøredningsoppdrag har det vært flest grunnstøtinger. HRS har rykket ut til om lag 150 slike hendelser hittil denne sommeren.

Flest sjøredningsoppdrag ble utført i Sør-Norge (1.154).

– Oslofjorden er verstingen, der er det høy aktivitet og flere folk. Motorstans og driving mot skjær, samt kjøring i høy fart i mørket på skjær er det vanligste, sier avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli i HRS Nord-Norge.