De nyfødte kalvene på Dagerød gård i Aremark har så vidt begynt å stabbe seg rundt i fjøset. Dyrene er såkalte «Wagyu-kalver» og de første av sitt slag i Norge.
– Se her ligger de og koser seg i halmen og drikker melk, sier bonde Hans Dagerød. Det virker som kalvene er fint lite klar over at de er en sjelden luksusvare.
Flere tusen kroner kiloen
Rasen kalvene tilhører kommer opprinnelig fra Japan. Kjøttet fra den kalles «Kobe» og blir regnet som luksuskjøtt.
Det koster flere tusen kroner per kilo, og er mer mørt og magert enn vanlig oksekjøtt.
Hans Dagerød har holdt på med kjøttproduksjon siden midten av 80-tallet. Han blir den første bonden i Norge som prøver seg på feslaget.
– Det er tilfeldigheter som gjør at jeg begynte med dette. Jeg har en god venn i Danmark som importerte embryo fra USA. Men dette har vært planlagt i fire-fem år, forteller bonden til NRK.
– En bonde må stadig finne på noe nytt
Wagyu-kalvene får kraftfôr på morgenen og kvelden. Ellers spiser de «rundball» etter behov.
De har mat hele døgnet, fordi de ikke skal oppleve å gå sultne, forteller bonden. Det er tre år til Dagerød kan begynne å bære frukter av kjøttet.
– Oksekalvene blir kastrert om cirka syv til åtte måneder og slaktet om to år, forteller han.
– En må stadig finne på noe nytt som bonde. Jeg har drevet som heltidsbonde i alle min tid, nå har sønnen min overtatt. Men dette er mitt prosjekt, ler han.