NRK Meny
Normal

Datatrøbbel for Sykehuset Østfold

Byggingen av det nye sykehuset på Kalnes er i full gang, men dataløsningene som skal brukes er forsinket.

Skisse av det nye Sykehuset Østfold

Slik kommer det nye sykehuset i Sarpsborg til å se ut.

Foto: Arkitektgruppen Nytt østfoldsykehus

Etter planen skal det nye sykehuset i Østfold være i full drift fra 2016. Ett år tidligere starter innflyttingen og testing av systemene på sykehuset.

– Vi er nødt til å bruke huset før vi åpner for full drift, slik at vi er sikre på at alt fungerer. Med datasystemer i disse dimensjonene kan det være knapt med tid til å installere og lære opp de ansatte, sier kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen.

Sykehuset har nemlig ikke fått på plass de nye datasystemene som skal brukes.

Les også: Slik skal supersykehuset se ut

Er avhengige av gode data-løsninger

Anne Grethe Erlandsen

Kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Sykehuset vet heller ikke hva de vil få, eller hvor mye det kommer til å koste. Det skaper store bekymringer.

– Ved det nye sykehuset er det blant annet planlagt å få direkteleveranser ved den enkelte sengepost, poliklinikk og operasjonsstue. Bare det at vi ikke er sikre på at dette datasystemet er på plass, gjør at vi kanskje må bygge et lager, og det har vi ikke planlagt å bruke penger på. Det er en stor bekymring.

– Vi kommer til å være veldig avhengige av gode fungerende datasystemer, for å få en god flyt av både pasienter og varer.

Tar opp saken med Helse Sør-Øst

Sykehuset står foran omfattende omstillinger innenfor IKT-området de neste årene. Det vil bli en omfattende prosess å installere nye dataløsninger, og ikke minst å lære opp nesten 5000 ansatte til å bruke dem.

Mandag bestemte styret i sykehuset at de ville ta opp saken på sitt neste styremøte. Saken vil også bli drøftet med eieren av sykehuset, Helse Sør-Øst.

Er det noen fare for at manglende datasystemer kan utsette åpningen?

– Det tør jeg ikke å tenke på en gang. Vi vet ikke. Dette er en faktor vi ikke har god nok oversikt over, sier Erlandsen.

Les også:

Bekymret for pasientene

Mona Larsen er leder for Brukerutvalget i Sykehuset Østfold. Hun utrykker bekymring for pasientene dersom nye dataløsninger ikke kommer på plass.

– Sykehuset må sørge for pasientenes sikkerhet, sier hun til Sarpsborg Arbeiderblad.

Den bekymringen deles av Anne Grethe Erlandsen.

– Man vil gjerne at legen man møter har lest journalen din, og har oversikt over prøvesvar som har kommet, og det er det helt umulig å gjøre uten et godt datasystem, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Avslutter elgsøk

    Politiet og viltnemnda avslutter søket etter en elg som skal ha befunnet seg på E18 i Eidsberg. Elgen ble ikke funnet.

  • TV-aksjonen: 10 mill fra Østfold

    Østfoldingene ga i gjennomsnitt 34 kroner per innbygger til årets TV-aksjon, mens landsgjennomsnittet var 41 kroner. Når det gjelder de forskjellige kommunene, så var det Rømskog, fylkets minste etter folketall, som ga mest penger per innbygger med et snitt på 105 kroner. Totalt kom det inn over 10 millioner kroner fra Østfold.