NRK Meny
Normal

Østfold scorer fortsatt dårlig på folkehelse

Østfold er fortsatt i feil ende av folkehelse-statistikkene: Flere får alvorlige sykdommer, flere er arbeidsledige, flere er uføretrygdet.

Snus og øl

Kosthold og tobakksbruk er temaer Østfoldhelsa er opptatt av.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Østfoldingenes levekår og helse er dårligere enn landsgjennomsnittet. Det viser en stor undersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet. Østfolds befolkning rammes av flere alvorlige sykdommer, flere er arbeidsledige og flere er uføre enn i resten av Norge.

Inger Christin Torp

Inger Christin Torp er styreleder i Østfoldhelsa.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Dette krever langsiktig arbeid, sier Inger Christin Torp, styreleder for Østfoldhelsa.

Må arbeide systematisk

Hun synes det er trist å se et sånt bilde, men understreker at det er viktig å arbeide systematisk for å få flest mulig av faktorene på landsgjennomsnittet og over på den grønne siden. På veldig mange områder er Østfolds resultat på rød, altså negativ side, i målingen av folkehelse.

Nye tilfeller av lungekreft, hjerte- og karsykdommer og psykiske lidelser er noe av det som oftere rammer østfoldinger enn den gjennomsnittlige nordmannen. Blant unge voksne i Østfold er det høyere arbeidsledighet og flere er på uføretrygd enn i resten av landet.

Viktig å fullføre skolegang

– Det er veldig alvorlig. Det er nettopp derfor vi har arbeidet så mye med å sikre at ungdommene fullfører videregående opplæring. Vi vet at det er svært få jobber å gå ut i for dem som ikke har videregående skole i dag. Det gjør noe med den psykiske helsa, det ikke å mestre, sier Torp.

Frafallet i den videregående skolen er fortsatt høyere i Østfold enn i landet som helhet. Bildet som tegnes av folkehelsa i Østfold, er fortsatt ganske mørkt, men Inger Christin Torp ser noen få lyspunkter:

– Jeg ser at vi begynner å få effekt av et langsiktig arbeid for å få folk til å slutte å røyke og snuse. Jeg ser også en viss effekt når det gjelder vårt arbeid med kosthold i de videregående skolene og når det gjelder helsefremmende skoler og barnehager i samarbeid med enkelte kommuner, forteller Inger Christin Torp.

Internasjonal dag Malakoff videregående skole

Fra internasjonal dag på Malakoff videregående skole i Moss. Østfoldhelsa arbeider for å hindre at elevene på de videregående skolene avbryter skolegangen sin.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Pågrepet på brannsted

    En mann ble pågrepet av politiet ved bygården som brant på Mysen i natt, skriver Smaalenenes Avis. Åtte personer som bodde i gården, måtte evakueres, men ingen ble alvorlig skadd.
    Politiet skal undersøke om mannen har noe med brannen å gjøre, men ønsker ikke å gi flere opplysninger før senere i formiddag.

  • Kemner mener oppsigelsen er ulovlig

    Kemner i Halden, Berit Stangeland mener oppsigelsen av henne er både usaklig og ulovlig. Overfor NRK ønsker hun foreløpig ikke å utdype hvorfor, men har engasjert advokat.
    I slutten av juni sendte Halden kommune oppsigelse av Stangeland, men overfor Halden Arbeiderblad ønsket de ikke å kommentere saken. For et halvt år siden sendte ansatte et varsel om kemneren hvor de blant annet hevdet at kommune har blitt et fristed for svart arbeid. Til NRK sier Stangeland at hun har en velfungerende kontrollavdeling med dyktige kontrollører.