Enerly deltar i Oslo Maraton: – Livet er ikke slutt selv om du sitter i rullestol

Tidligere fotballspiller Dagfinn Enerly brøt en barriere og ble den første som deltar i Oslo Maraton med elektrisk rullestol.

Enerly deltar i Oslo Maraton: – Livet er ikke slutt selv om du sitter i rullestol.

FØRST: Dagfinn Enerly vil vise at et liv i rullestol ikke er til hinder for å delta på arrangementer for funksjonsfriske.

– Jeg har ikke sett på løypa, det tar jeg som en utfordring der og da. Det skal gå greit så lenge jeg har batteri på stolen, smiler Dagfinn Enerly.

Dagfinn Enerly Oslo maraton

Dagfinn Enerly vil vise at et liv i rullestol ikke er til hinder for å delta på arrangementer for funksjonsfriske.

Foto: Oslo Maraton

Lørdag er det klart for Oslo Maraton med rundt 20.000 løpende og rullende, og én kjørende på startstreken. 44-åringen deltar for å vise at det er mulig å leve et godt liv i rullestol.

– Livet er ikke slutt selv om du sitter i rullestol. Det handler om å komme seg ut og delta på ting som funksjonsfriske er med på, og vise at også vi som sitter i rullestol kan leve et godt liv. Dette er noe jeg gleder meg ordentlig til, sier han til NRK.

– Flott

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund roser Enerly sin deltakelse i Oslo Maraton.

Foto: Norges Handikapforbund

Enerly ble lam fra halsen og ned etter et uhell på fotballbanen for FFK mot Start i 2005.

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund synes det er bra at Enerly deltar på arrangementet.

– Han kan ikke gjøre det samme, han kan ikke løpe. Men han kan delta på de samme arenaene. Dette er det samme budskapet som vi bringer. Det er flott at Dagfinn Enerly gjør dette. Han viser på en helt konkret måte at man kan delta på de samme arenaene som alle andre mennesker, sier han.

Det er ventet et folkehav av løpere i Oslos gater denne helgen.

Det er det ventet et folkehav av løpere i Oslos gater denne helgen.

Foto: Oslo Maraton

Sparer strøm

Underveis i løpet får Enerly med seg idrettsprofiler som Vibeke Skofterud og John Carew. Spesielt sistnevnte kan få hard kamp, ifølge Enerly.

– Det er mulig jeg tar John på topphastighet, jeg vet ikke hvor godt trent han er nå, ler 44-åringen, vel vitende om at rullestolen har en topphastighet på 10 kilometer i timen.

Et maraton er 42 kilometer langt, men stolen til Enerly har kun en batterikapasitet på 40 kilometer. Han har likevel sikret seg og valgt den 10 kilometer lange rullestolløypa.

– Det blir en sprek tur, vi får satse på at været er bra. Jeg har begynt å spare strøm allerede nå.

Vil slå Carew

Dagfinn Enerly

Dagfinn Enerly viser frem feiringen han har øvd inn med datteren, en dobbel-dab.

Foto: Kai Rune Kvitstein/NRK

Klarer han å holde topphastighet hele løypa vil han være i mål på en time. Selv har han ikke gjort seg noen tanker om hvilken tid han vil oppnå.

– Jeg er fornøyd med å komme i mål. Men jeg vil gjerne dempe farten før målstreken, sånn at jeg får Carew opp ved siden av meg, og så gi på den siste meteren for å ta han.

Enerly er så sikker på å slå Carew at han allerede har øvd inn en seiersfeiring.

– Datteren min lærte meg å dabbe i forrige uke. Så det blir en dobbel-dab, sier han og løfter begge hendene opp til hodet.