NRK Meny
Normal

Cuphelten gikk fra dør til dør for å redde Sarpsborg 08 fra konkurs

Ole Jørgen Halvorsen scoret to mål og sendte Sarpsborg 08 til cupfinale. For åtte år siden var han med på å redde fremtiden til klubben.

Ole Jørgen Halvorsen

Ole Jørgen Halvorsen scoret to mål i semifinalen mot Vålerenga og sendte sarpingene til himmels. Det er ikke første gang han er med på å redde klubben.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det har vært en utrolig reise. Vi var en gjeng som sto på for hverandre da veldig mange hadde forlatt skuta, sier Ole Jørgen Halvorsen.

Onsdag var 29-åringen sentral da Sarpsborg 08 tok seg til sin andre cupfinale på tre sesonger, etter å ha slått Vålerenga 3-0.

Men historien kunne sett annerledes ut. I 2009 ble klubben trukket tre poeng for feilaktig økonomirapportering. Sarpingene var også 15 minutter unna skifteretten.

Sarpsborg 08 kunne vært historie før historien virkelig startet.

– Alle må vite at jobben som ble gjort av gjengen som var her i 2009, var helt enorm. Vi la grunnlaget for at vi kan spille cupfinale i år. Det er ikke alle som kjenner den historien, men alle burde vite om den, sier Halvorsen.

Ole Jørgen Halvorsen og Sindre Martinsen-Evje

Ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg var på plass for å takke Ole Jørgen Halvorsen og de andre Sarpsborg 08-spillerne for plassen i cupfinalen torsdag.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Tigging i sommerferien

Klubben lå på bunnen av 1. divisjon da trener Conny Karlsson trakk seg for å spare penger. Supportere og frivillige startet opp en innsamlingsaksjon for å redde klubben.

Samtidig tok spillerne frivillig lønnskutt og gikk fra dør til dør i sommerferien for å tigge penger fra næringslivet.

– En gruppe spillere med Kjetil Berge i spissen var veldig aktive og ønsket å bidra. De solgte sponsorpakker til 9000 kroner, sier kommersiell leder Tommy Widlund i Sarpsborg 08.

Ifølge Berge samlet spillerne inn mellom 600 og 800.000 kroner på redningsaksjonen.

– Det var lunken stemning flere steder. Flere var skeptiske til å gi penger til en klubb som var nær konkurs. Men mange stilte opp og bidro til å holde klubben levende, minnes Ole Jørgen Halvorsen.

Historien er forøvrig oppsummert på et par linjer i sangen «Der storhet gror» av Lars-Ingvar Bragvin Andresen.

– Ikke fått nok skryt

Blant spillerne som bidro var 08-kaptein Ole Heieren Hansen, Kjetil Berge, Pål Stensholt og Joacim Heier, i tillegg til Halvorsen.

– Jeg må også trekke frem de få som var igjen i administrasjonen og i styret, blant andre Cato Klaussen, Tone Karlsen og Hans Petter Arnesen. Cato hadde alle verv i klubben, og han har ikke fått nok skryt for jobben han gjorde, sier tomålsscoreren fra semifinalen.

Cato Klaussen

Sportslig administrativ leder Cato Klaussen i Sarpsborg 08 får skryt av Ole Jørgen Halvorsen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Også senere på høsten bidro Halvorsen, da han ble solgt til Sogndal. Summen av tiltakene holdt hjulene i gang.

Sarpingene snudde trenden både sportslig og økonomisk og har nå gode muligheter til å sikre seg en plass i Europa neste sesong.

– Det hadde vært en utrolig drøm. Jeg hadde ikke sett for meg det da jeg pakket sekken og dro til Sogndal i 2009. Det sier litt om hva som har skjedd i klubben, avslutter Halvorsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østfoldbanen er stengt

    NSB melder at Østfoldbanen er stengt for togtrafikk mellom Rygge og Moss på grunn av problemer med strømtilførselen. Det blir satt opp busser og taxier for de reisende.

    Østfoldbanen stengt
    Foto: Odd Skjerdal/NRK
  • Halden-kvinne løslatt

    Halden-kvinnen som i vinter møtte opp hos politiet og tilsto et drap, er nå løslatt. Politiet ba i dag om fire nye uker med varetektsfengsling av Halden-kvinnen. De begrunnet fengslingen med hensyn til allmennheten. Men retten var ikke enig, og valgte å løslate kvinnen.