NRK Meny
Normal

Comet bøtelegges for Judas-hets

Comet ilegges en bot på kr 5 000 kroner av Norges ishockeyforbund etter at speaker kalte Sparta-spiller "Judas". Speaker suspenderes for fem kamper.

Halden ishall
Foto: Rainer Prang / NRK

Comet ilegges en bot på kr 5 000,- som administrativ forføyning for brudd på NIHF's arrangementsbestemmelse, i forbindelse med at speaker i Halden ishall kalte en Sparta-spiller for "Judas" sist lørdag i oppgjøret mellom klubbene.

Forbundet pålegger klubben å suspendere speaker for fem kamper.

 Fikk dommerrapport fra kampen

Norges Ishockeyforbund (NIHF) har hatt til behandling speakertjenesten i kampen mellom Comet og Sparta i Halden ishall sist lørdag.

Som grunnlag for behandlingen forelå rapport fra kampens dommer Owe Lüthcke, og fra begge klubber. NIHF har også sett på videoklipp fra TVØstfold.
Ifølge de mottatte rapportene forbundet har lagt til grunn skal speaker ved flere anledninger, blant annet under opplesning av lagoppstillingen og ved minst en utvisningssituasjon ha brukt ordet ”Judas” eller første stavelse av ordet ved annonsering av spiller nr. 25 hos Sparta Sarpsborg Jiri Jantovsky.   

Ill. foto
Foto: www.ikcomet.no

 

Utvetydig intensjon

Forbundet skriver i et brev til Comet at det ikke kan bevises om hele ordet "Judas" er benyttet, eller om bruken av første stavelse har vært nok til å fremkalle de sannsynligvis ønskede assosiasjonene.

Innslaget på TVØstfold antyder at ved den situasjonen som der ble vist var bare første stavelse hørbar.

Uansett mener forbundet at intensjonen er utvetydig, og er i åpenbar strid med NIHF’s arrangementshåndbok pkt. 5.9, som blant annet sier:

”Speakertjenesten skal ikke være underholdningskanal under kampens gang(periodene.)

Ingen sjåvinistiske bemerkninger eller usportslige/støtende formuleringer skal forekomme. Det er ikke anledning til å avspille musikk over høytaleranlegget under spillets gang”.

Fått kritikk også tidligere

Skjerpende for behandlingen er det faktum at Comet ved en tidligere anledning har fått kritikk for speakertjenesten. I et brev fra NIHF til Comet i  februar i år skriver forbundet:

”Besøket ble i noen grad skjemmet av et arrangement og spesielt en speakertjeneste som på enkelte områder var i strid med sentrale reglementsbestemmelser. Først og fremst går dette på respekt for motstanderlaget, men også i forhold til å ivareta dommernes integritet. "

Forbundet mener speakers oppgave er å opptre nøytralt og på en ordentlig måte å annonsere lagoppstillinger og dommere, samt hendelser i løpet av kampen.  

Bot og speaker-suspensjon

- Den formen for annonsering som ble benyttet i kampen mot Sparta bør ikke forekomme, og i alle fall må den dempes betraktelig. Speakers adferd var provoserende, og den var egnet til å hisse opp stemningen blant bortesupporterne, skriver generalsekretær Jon Haukeland i et brev til Comet i anledning kampen sist lørdag.

Han skriver at slik adferd fra en speaker kan føre til mishagsytring og bråk blant supporterne. Dette kan igjen skade Comets renommé som arrangør, og føre til både sanksjoner og i verste fall flytting av kamper.

Ønsker Comet i tillegg å ha en speaker/DJ som skaper stemning, er det i orden, men denne kan da benytte tiden før lagene går på isen og i pausene, skriver forbundet.

- Vi utelukker ikke at dette fra speakers side er et forsøk på å formidle intern humor, men det er i så fall mislykket og resultat av dårlig dømmekraft fra hans side, og kan ikke tjene ham som unnskyldning, skriver Jon Haukeland.

Comet ilegges etter dette en bot på kr 5 000,-  som administrativ forføyning for brudd på NIHF’s arrangementsbestemmelse.

I tillegg pålegges klubben å suspendere vedkommende speaker for fem kamper, samt å sørge for at både denne og ny speaker setter seg grundig inn i retningslinjene for speakers oppgaver.

Sparta-trener refses

Forbundet mener det er forståelig at Sparta Sarpsborg har følt seg provosert av speakers språkbruk, men etter NIHF’s oppfatning rettferdiggjør ikke det at Spartas trener etter kampen oppsøkte en funksjonær for å irettesette denne, slik rapportene beskriver.

Korrekt fremgangsmåte er rapport til administrerende myndighet, i dette tilfellet NIHF.

Sparta Sarpsborgs trener Sjur Robert Nilsen gis en irettesettelse av forbundet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt etter utforkjøring

    En bilfører er politianmeldt etter at hun kjørte av veien ved E18 ved Lundeby i Eidsberg tidligere i dag. Det melder Smaalenenes Avis. Kvinnen erkjente samtidig straffskyld for uaktsom kjøring. Ingen personer kom til skade i ulykken.

  • Bilbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brannvesen har rykket ut til Torpåsveien i Eidsberg etter meldinger om brann i en bil. Det skal ikke være fare for spredning og brannvesenet er i gang med slukking. Politiet er i kontakt med bileier.